Pozitív drogtesztek ingatták meg az ausztrál lóversenyzést

2015-01-14
A legnagyobb nevek lovai kerültek gyanúba a mintákban mért magas kobalt szint miatt. Ha a gyanú bebizonyosodik, egytől három évig tartó eltiltás lehet az eredmény. Black Caviar trénere is gyanú alatt.

 

Az ausztrál telivér versenyekre vet rossz fényt az a pozitív tesztsorozat, ami olyan lovaknál is pozitívnak bizonyult, melyeket az ország legnagyobb edzői készítettek fel versenyekre.

 

Ausztrália déli államának, Victoriának a lóversenyzés tisztaságáért felelős hatósága, a Racing Victoria napvilágra hozta, hogy Peter Moody, Mark Kavanagh és Danny O’Brien lovainak mintájában is a megengedett értékhatáron felüli kobalt mennyiséget találtak.

 

A kobalt, noha normál körülmények között is megtalálható a lovak szervezetében, a vörösvérsejtek képződését stimulálja, ami segítségével hosszabb ideig tudnak magas teljesítményt nyújtani anélkül, hogy a kifáradás jeleit mutatnák.

 

Peter Moody, aki a verhetetlen ausztrál csodasprintert, Black Caviart is edzette, szintén érintett a vádakban. Az általa felkészített Lidarinál is pozitívnak bizonyult a drogteszt októberben a 2000 méteres Turnbull díjon  Flemington versenypályáján. Ez a verseny az ország egyik legnagyobb eseményének, a Victoria-i Tavaszi Karneválnak a része, melybe a Melbourn-i  Kupa is beletartozik.

 

Kavanagh, aki a 2009-es Melbourne-i Kupán nyertes Shocking-ot tréningelte, szintén gyanúba keveredett, miután Magicool nevű heréltje a győzelmét követően pozitív vizeletmintát adott az UCI Díjon. O’Brien három lova - Caravan Rolls On, Bondeiger and De Little Engine – mindhárman elbuktak a teszten három különböző versenyen novemberben. 

 

A Racing Victoria sportfelügyelők elnöke, Terry Bailey annyit mondott az ügyről, hogy vizsgálat van folyamatban. „Az általunk folytatott vizsgálat meg fogja határozni, hogy az ügyben érintett trénerek közül ki vagy kik szegték meg a szabályokat, ha van köztük ilyen. Jelenleg él az ártatlanság vélelme, és szabadon folytathatják a versenyzést.”

 

Kavanagh és Moody közleményt adtak ki, amiben meglepődésüket fejezték ki a tesztekkel kapcsolatban. „Teljesen sokkolt az ügy, tekintve, hogy mindig is nagy hangsúlyt fektettem az sérthetetlenségre, és arra, hogy a szabályokat betartva dolgozzak.

 

Moody szerint: „Fogalmam sincs, és nem értem, hogyan fordulhatott ez elő, és minden erőmmel azon leszek, hogy együttműködjek a Racing Victoria vizsgálati csoportjával, hogy minél hamarabb pontot tehessünk a dolog végére.”

 

A doppingoláson kapott trénereket Victoriában akár három évre is eltilthatják a lóversenyek világától.

 

Címkék: csalás, lóverseny,