Pontszerző a női gyorskorcsolya váltó!

2014-02-18 FRISSÍTVE!
Az előzetes célkitűzést teljesítve a magyar női váltó - ha szerencsés körülmények között is, de - a pontszerző, hatodik helyen végzett rövidpályás gyorskorcsolyában a Szocsiban zajló téli olimpián. A sportág magyar képviselői sorozatban a harmadik játékokon értek el pontszerző helyezést.

 

A kisdöntőben, amelyben az 5-7. helyért folyt a küzdelem, Keszler Andrea kilenc körrel a vége előtt elesett, így harmadik lett futamában a magyar staféta, amely azért zárt mégis összesítésben a hatodik helyen, mert a fináléban szabálytalanság miatt kizárták a kínai négyest.

 

A magyar váltó ezúttal Keszler, Heidum Bernadett, Kónya Zsófia, Lajtos Szandra összeállításban várta a B döntőt, azaz Darázs István szakágvezető lánya, Darázs Rózsa maradt ki a csapatból. A futamban csak három együttes szerepelt, mivel a holland kvartettet a zsűri az elődöntőben kizárta, így a németalföldiek automatikusan a nyolcadik helyen zártak.

 

Mint mindig, ezúttal is a kiválóan rajtoló Keszler volt a magyarok első embere és igazolta is robbanékonyságát, ugyanis a külső pályáról indulva sikerült másodiknak besorolnia az első kanyarnál, majd onnan kifelé jövet kigyorsított és kívülről bevágott japán riválisa elé. Ezt követően körökön és váltásokon át a magyarok haladtak az élen, biztosan őrizték vezető pozíciójukat, mindössze annyi változás történt, hogy egyszer az oroszok jöttek fel mögéjük másodiknak. A magyar váltó mind a négy tagja gyorsan korcsolyázott, nem kínált fel előzési lehetőséget, a váltások is kiválóan sikerültek. Már tíz kör sem volt hátra, amikor Keszlert kívülről megelőzte japán ellenfele, majd rögtön a következő kanyarban a magyar versenyző elesett anélkül, hogy bárki hozzáért volna. Ezt követően már nem volt esélye a csapatnak arra, hogy beérje az orosz és a japán négyest, azaz harmadikként ért célba. Így mindössze annyi esélye maradt a pontszerző, hatodik hely megszerzésére, hogy utóbb kizárnak egy váltót a fináléból. Ez aztán meg is történt, a címvédő kínaiakat ugyanis szabálytalannak ítélte a zsűri.

 

Keszler Andrea (hátul) és Lajtos Szandra váltják egymást  (MTI Fotó: Illyés Tibor)

 

A verseny után az 1500 méteren kilencedik Heidum, illetve a hibázó Keszler sírva ment az öltözőbe, míg Lajtos és Kónya megvárta a nagydöntőt, majd amikor kiírták a végeredményt, s kiderült, hogy a kínaiakat kizárták, egymás nyakába borultak, széles mosollyal az arcukon.

"Szerencsénk volt, de akkor is megvan a pontszerzés! Biztos jobban örülnénk neki, ha a B döntőben vívjuk ki, de minden jó, ha a vége jó" - mondta boldogan a 19 éves Kónya, aki az elődöntőben betegsége miatt kimaradt a csapatból.

"Megérdemeltük! Mindenki láthatta, hogy nagyot küzdöttünk. Volt egy esés, de emiatt nincs miért haragudni a másikra, ez benne van ebben a sportban. Az esésig viszont fantasztikusan, még a vártnál is jobban ment az egész csapat. Engem is vitt a szívem előre" - értékelt Lajtos.

 

Arra a kérdésre, hogy azért maradtak-e megnézni a nagydöntőt, mert bíztak egy kizárásban, mindketten igennel feleltek. Lajtos hozzátette, ez egy olyan sportág, amelyben bármi megtörténhet.

Később visszatért nyilatkozni a továbbra is csalódott Heidum Bernadett, akinek ma van a névnapja. Ő - Keszlerhez hasonlóan - tagja volt a négy évvel ezelőtt ötödik váltónak is:

"Mostantól nem ünneplem a névnapomat... Versenyzőként most még egyáltalán nem vigasztal, hogy végül hatodik helyen zártunk. Talán majd később."

Azt viszont hangsúlyozta a megnyitón a magyar küldöttség zászlóvivője, hogy ez ismét az a váltó volt, amelyik bronzérmes lett az Európa-bajnokságon és az Universiadén. Ahogy fogalmazott, úgy érezte, uralták a futamot. Kiemelte azt is, hogy Keszler, aki elesett, ehhez nagyban hozzájárult kiváló rajtjával és aztán a gyors előzésével, s utána mindenkinek már csak tartania kellett a pozíciót.

 

"Kicsit már jobb, de még mindig el vagyok keseredve - mondta Keszler, aki csak a verseny után egy jó órával, már átöltözve nyilatkozott. - Persze benne van az esés ebben a sportágban, de én estem el, csak magamat hibáztathatom. Később biztos értékelni fogom ezt a hatodik helyet, de most is úgy gondolom, sokkal előrébb is végezhettünk volna."  

Hozzátette még, hogy nem emlékszik a bukására, nem tudja pontosan mi okozta az esést.

 

A sportág küzdelmei pénteken a női 1000 és a férfi 500 méter, valamint a férfi 5000 méteres váltó versenyeivel fejeződnek be. 500-on egyéniben Knoch Viktor lesz érdekelt.

 

Rövidpályás gyorskorcsolya, női 3000 m-es váltó, olimpiai bajnok:

Koreai Köztársaság (Cso Ha Ri, Kim Alang, Park Szung Hi, Sim Szuk Hi) 4:09.498 perc

2. Kanada (Marie-Eve Drolet, Jessica Hewitt, Valerie Maltais, Marianne St-Gelais) 4:10.641

3. Olaszország (Arianna Fontana, Lucia Peretti, Martina Valcepina, Elena Viviani) 4:14.014

...6. Magyarország (Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Lajtos Szandra) 4:24.496

 

Forrás: MTI

Címkék: olimpia, téli sportok,