Pokolgépes fenyegetést kapott a MOB

2014-01-22
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint komolyan kell venni azt a terrorfenyegetést, amelyet a MOB és más országok olimpiai bizottsága kapott a közelgő szocsi játékok előtt.

 

Borkai Zsolt az MTI-nek szerda reggel elmondta: a MOB nemzetközi e-mail címére érkezett fenyegető üzenet.

 

A MOB már értesítette a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, az orosz szervezőket, valamint Magyarországon a Terrorelhárítási Központot, hogy fenyegető üzenetet kapott.

 

Komolyan kell venni az ilyen üzeneteket. Az illetékesek feladata, hogy eljárjanak az ügyben - mondta a MOB elnöke. Hozzátette, a MOB még nem kapott választ a megkeresettektől, ugyanakkor tudomása van róla, hogy más, a szocsi olimpiára készülő országok olimpiai bizottságai is kaptak fenyegető tartalmú üzeneteket.

 

Szabó Bence a MOB-főtitkára az M1 Ma Reggel című műsorában elmondta, a fenyegetés egy gmail címről érkezett, amiben azt írták, „jobb, ha az agyunkba véssük azt, hogy elképzelhető egy bombamerénylet a Szocsiba utazó magyar küldöttség ellen”.

 

„A TEK, a Belügyminisztérium valamint orosz szervezők felé is jeleztük a fenyegetést. Az orosz titkosszolgálat tudott a levélről, elmondásuk szerint több ország is kapott hasonló felszólítást. A MOB részéről a sportolók visszaléptetése fel sem merült” –tette hozzá Szabó Bence.

 

Fodor Gergely, a TEK társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője az MTI-nek elmondta: folyamatosan figyelik és értékelik az olimpiával kapcsolatos terrorfenyegetettséget, kapcsolatban vannak az orosz társszervekkel és részt vesznek a terrorfenyegetettséget vizsgáló munkacsoportban is. Mivel az orosz társszervektől kiemelt fenyegetettségre vonatkozó jelzés nem jött, a kapcsolattartás intenzitása nem változott - tette hozzá.

 

A február 8-án kezdődő téli olimpia elleni támadással az az iszlamista csoport fenyegetőzik, amely egy világhálóra feltett videoüzenetben magára vállalta a december végén Volgográdban elkövetett, 34 halálos áldozatot követelő merényleteket.

 

Forrás: MTI