Pókerrobotok után nyomoz a rendőrség Svédországban

2013-02-25
A Svenska Spel svéd nemzeti szerencsejáték vállalat 14 online szerencsejáték számlát függesztett fel, melyeknek tulajdonosai vélhetően illegális szoftver segítségével nyertek nagyságrendileg 62 millió forintnyi összeget.

 

A svéd szolgáltató a honlapján közölt részletes információkat az úgynevezett „bot-alapú”, tehát számítógépes programok segítségével végrehajtott csalásról. 14 játékos számláját zárolták, és az ügyet átadták a svéd rendőrségnek.

A felfüggesztett számlákon több, mint 108 ezer svéd korona (3,7 millió forint) volt aktuálisan, az elmúlt évben pedig 1,8 millió korona (62 millió forint) profitot hoztak. A Svenska Spiel teljes mértékben kártalanítja az érintett játékosokat, ha bebizonyosodik, hogy csalás áldozatai lettek.

Egy játékos négy hónappal ezelőtti bejelentése után a Svenska Spiel nyomozást indított, ami olyan játékos aktivitást leplezett le, mely gyanúsan „poker bot”-okra utalt – olyan illegális számítógépes programokra („póker robotokra”), melyek automatizálják az online pókerjátékot.

 

Az ügyben rendőrségi nyomozás, a cégnél és a svéd szerencsejáték felügyeletnél pedig belső nyomozás is zajlik.

 

Az állami tulajdonban lévő Svenska Spel egyike az ország pár, engedéllyel rendelkező szerencsejáték szolgáltatóinak, és az egyetlen olyan, mely online póker engedéllyel is rendelkezik. A csak svéd játékosokat kiszolgáló, a GTECH G2 szoftverét alkalmazó online pókerterem 2006 közepe óta üzemel.

 

A Svenska Spel által közölt információk szerint a robotszoftverek Hold’em típusú játékokat játszottak NL50 – NL500 szinten, és a nyeremények legnagyobb része az utóbbi fél éven keletkezett. A portál nem fedte fel, hogy milyen nicknevet használtak az érintett számlák, mert a nyomozás még folyamatban van.

A svéd sajtónak eljuttatott állásfoglalásában a vállalat beismerte, hogy sokkal korábban jelentenie kellett volna az esetet a rendőrségnek, és arra számít, hogy „nehezen fogja tudni megválaszolni az ügy részleteit érintő kérdéseket”.

Ez az első alkalom, hogy a portál olyan csalást tapasztalt, mely a rendőrség bevonását igényelte.

 

Az egyik legkoordináltabb csalási botrány, mely publicitást is kapott, 2010 körül történt, mikor a PokerStars 49 kínai játékosból álló hálózatot leplezett le, akik összejátszottak a Double or Nothing Sit and Go elnevezésű bajnokságokon. A PokerStars 25 ezer olyan játékost kártalanított, akit érintett a csalás, összesen több, mint 2,1 millió dollár értékben.

Néhány más online szerencsejáték oldal nem ilyen kitartó vagy nem monitorozza olyan hatásosan a játékait, így nem csak, hogy nem kapják rajta a csalókat, de még a problémát sem fedezik fel - a csalások nagy százalékát egyébként maguk a játékosok jelentik.

A csalók elleni harcban egyébként is kevés eszköz áll az oldalak és a játékosok rendelkezésére. A PokerStars például képes volt a 49 számla összegének zárolására, de nem volt jogi lehetősége arra, hogy lépéseket kezdeményezzen a kínai játékosok ellen. A játékosok számára pedig majdhogynem lehetetlen, hogy bűnügyi, vagy akár polgári pert indítsanak a csalók ellen.

A legnagyobb, csalással kapcsolatos botrány az Ultimate Bet/Absolute Poker ügy volt ezidáig, ezek az oldalak 22,1 millió dollárt fizettek ki a csalás áldozatainak. Szabályozó hatóságuk, a Kahnawake Szerencsejáték Bizottság szerint „egyértelmű és meggyőző bizonyítékot találtunk … hogy 2004 májusa és 2008 januárja közötti időszakban Russel Hamilton … volt a felelős a többrendbeli csalásért.” Russ Hamilton az 1994. évi WSOP főversenyének bajnoka volt, és, mint kiderült egy számítógépes program segítségével a játék alatt nyomon tudta követni ellenfelei kártyáit. A 60 Minutes című tévéműsor Hamiltonról szóló része ezt nevezte „az online szerencsejáték történetének legnagyobb botrányának”.

 

Címkék: online játék, póker,