Pert nyert a csalással vádolt kaszinójátékos

2022-08-22
Négy év után pert nyert a Star kaszinóóriás ellen az a játékos, akit csalással vádoltak és kitiltottak a vállalat több létesítményéből.

 

Mark Timothy Grant és barátja, Nathan Trent Anderson kizárási értesítést kapott a The Star Entertainment Queensland Ltd-től (Star) 2018 márciusában, miután Pontoont, más néven spanyol blackjacket játszottak a vállalat egyik kaszinójában. Az értesítés arról szólt, hogy kitiltották őket a kaszinóóriás queenslandi létesítményeiből. 2020-ban Grand és Anderson a döntés felülvizsgálatát kérte a Queenslandi Polgári és Közigazgatási Törvényszéktől (QCAT). 2022 augusztus elején a döntést hatályon kívül helyezték, miután a QCAT úgy találta, hogy "nincs alapja" annak, hogy a párost kizárják a Gold Coast vagy Brisbane kaszinóiból – írja az ausztrál ABC hírportál.

 

A Star azt állította, hogy Grant úgynevezett "edge-sorting" („él-szortírozás”) technikát alkalmazott, ami az érvényes jogszabályok értelmében illegálisnak számít. Ez a technika tulajdonképpen annyit jelent, hogy a játékos megfigyeli és kihasználja a kártyák gyártási hibát, amelyek miatt egyes kártyák élei kis mértékben rövidebbek lehetnek, vagy aszimmetrikusak, így hátulról nézve az avatott szem számára felismerhetőek.

 

Az ítélet szerint a vitatott Pontoon játék során Grant az osztó közelében ült, de nem játszott, és kézmozdulatokkal jelezte Andersonnak, hogy melyik kártyát kell kijátszania. "A Star azt állítja, hogy az általa azonosított cselekedetek, beleértve az összejátszást és az edge-sortingot, olyan viselkedések, amelyek objektíven nézve tisztességtelenek, és befolyásolják vagy befolyásolhatják a játék integritását" - áll az ítéletben. "[A Star] véleménye az, hogy Grant és Anderson a játékeszköz hibáját használta ki, hogy előnyt szerezzen."

 

A bíróság meghallgatta Grantet, akit a Star már korábban is vizsgálat alá vont a játéka miatt. A férfi, aki "tapasztalt játékosnak" minősítette magát, azzal érvelt, hogy az ilyen játék "nem jelent veszélyt azokra a kaszinókra, ahol a személyzet kompetens, és a játékokat megfelelően üzemeltetik", továbbá szerinte az előnyjáték se nem csalás se nem tisztességtelen dolog. Grant azt is elmondta a törvényszéknek, hogy a játékosok gyakran együttműködtek annak érdekében, hogy túljárjanak az osztó eszén. A bírósági dokumentumok szerint tagadta az edge-sortingot, mondván, hogy a Pontoonban lehetetlen ez a gyakorlat, "mert a játékosok nem érintik meg a kártyákat".

 

"Grant elmondta, hogy ő egy nagyon versenyszellemű játékos, és minden legálisan és nyilvánosan elérhető információt figyelembe fog venni a játék során, és jogában áll feltételezéseket tenni arról, hogy melyik kártya jön következőnek" - olvasható az ítélet indoklásában.

 

"Észrevette, hogy a kártyák aszimmetrikusak, és úgy gondolta, hogy nyugodtan találgathat, hogy mi lesz a következő lap, akárcsak az asztalnál lévő többi játékos, akik ugyanúgy rendelkeztek ezzel az információval, mint ő, de természetesen soha nem tudta pontosan, hogy mi lesz a következő kártya."

 

A bíróság szerint a kártyák korábban egy másik bírósági ügyben is vita tárgyát képezték, ahol a gyártó azt állította, hogy az esetleges rendellenességek "a szerződésben meghatározott legfeljebb 0,3 mm-es tűréshatáron belül vannak". Grant esetében az ítélet szerint a Star tudott az Angel kártyákkal kapcsolatos anomáliáról, és a játék során használt lapok közül 96 szabálytalan volt. Az ítélet szerint Star tudott a kártyák hibáiról, de továbbra is engedélyezte a kártyák használatát.

 

A QCAT végül megállapította, hogy Granték nem alkalmazták az „edge-sorting” technikát a Star on the Gold Coast kaszinóban 2018-ban. "Úgy találom, hogy Grant úr vagy Anderson úr magatartása nem volt tisztességtelen, amely alatt a szó szokásos értelmében vett hazugságot, csalást, lopást vagy csalást értünk" - áll az ítéletben.

 

Az ítélet szövege szerint továbbá a Pontoon nem „szerencse” játék. "Az aszimmetrikus hátlap felismerése a kártyán nem jelent előnyt, hacsak nem tudjuk, mi rejlik alatta" - áll az ítéletben. Grant úrnak számos készségre van szüksége ahhoz, hogy kitalálja, melyik lap következhet. A QCAT ebben az esetben megjegyezte, hogy a játékban lévő kártyák 33 százaléka volt aszimmetrikus mintázatú, 20 százalékuk alacsony, 13 százalékuk pedig magas értékű lap volt. „Bármilyen „előny” megszerzése ilyen körülmények között rendkívül nehéznek tűnik” – áll az ítéletben. „A kártyákat tisztán látta az osztó, és a kaszinó ellenőrzési rendszere is kiterjedt rájuk. Mr. Grant, az osztó és a kaszinó ugyanazokkal az információkkal rendelkezett.”

A bíróság elrendelte a kaszinóból való kitiltás visszavonását.

 
Címkék: kártya, kaszinó,