Pénzmosásra is használhatták az állami szerencsecég oldalát Szlovákiában

2019-04-18
Botrány a szlovák állami szerencsecégnél - több tucatnyian használták ki a Tipos online szerencsejáték-rendszerének biztonsági réseit.

 

A csalás, amelyre az Aktuality.sk újságírói hívták fel a figyelmet, egyszerű séma alapján zajlott – írja a parameter.sk. A felhasználók pénzt töltöttek fel a Tipos-nál vezetett játékosi számlákra, majd azokat fogadás vagy játék nélkül átküldték az általuk megadott bankszámlaszámokra. Mivel a Tipos online rendszeréből küldött nyeremény után nem kell adót fizetni, így adócsalásra és pénzmosásra is „nagyszerű” volt ez a módszer, hiszen a bank és az adóhivatal azt gondolta róla, hogy nyeremény, pedig a pénz akár bűncselekményből is származhatott – hívta fel a figyelmet a parameter.sk.

 

Az online felület hivatalos felhasználási feltételei egyértelműen tiltják, hogy valaki játék nélkül végezzen átutalást, azonban maga a rendszer az átutalást lehetővé tette, és ezt az évek óta fennálló biztonsági rést használták ki a gyanús felhasználók.

 

A Tipos még tavaly 142 felhasználói profilt tiltott ki a rendszerből, majd feljelentést tett a rendőrségen, azonban 2019 februárjában a Pozsonyi Kerületi Rendőrkapitányság elutasította azt. A cég panaszt tett a hatóság döntése ellen, amit azonban még nem bíráltak el. 

 

A Tipos beismerte: legalább 260 ezer eurós kár érte, azonban az Aktuality.sk információi szerint az is elképzelhető, hogy 20 millió euró körül lehet az az összeg, amit a kitiltott felhasználói profilok "átfolyattak" a Tiposon.