Pénzbüntetést kapott a bundázásra biztató volt labdarúgó

2012-11-07
Enyhítette a Pécsi Ítélőtábla kedden jogerősen annak a volt barcsi labdarúgónak a büntetését, aki tavaly egy fogadás sikeréért bundázásra akarta rávenni Törtei Tamást, a PMFC akkori játékosát.

 

A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa Balogh Tamást vesztegetésben találta bűnösnek, és mivel az ügyben elsőfokon eljáró Pécsi Törvényszékkel ellentétben úgy látta, tettét nem egy gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozójaként követte el, a rá korábban kiszabott tíz hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetést 500 ezer forint pénzbüntetésre változtatta.

 

Az anyagi gondokkal küszködő Balogh Tamás 2011. szeptember 25-én, a pécsi vasútállomáson találkozott barátjával, az élvonalbeli pécsi labdarúgóklubban akkor hátvédként játszó Törtei Tamással. Sporttársának 1000-1500 eurót ajánlott, ha játékostársait bevonva úgy próbálja befolyásolni az október 5-i PMFC-Siófok Ligakupa-mérkőzést, hogy azt a Pécs elveszítse. A vereségre Horvátországban akart fogadást kötni.

 

Bár Törtei Tamás visszautasította az ajánlatot, ahelyett, hogy a szabályok szerint azonnal jelezte volna klubja vezetőségének, két csapattársának is beszélt róla. Az esetet úgy tálalta nekik, hogy az ajánlatot egy ismeretlentől kapta telefonon. A játékos ügyét az egyesület és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) is vizsgálta. A klub szerződést bontott vele, az MLSZ pedig egy időre eltiltotta minden, labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

 

Balogh Tamás tagadta bűnösségét. Az elsőfokú eljárásban felolvasott vallomásában az állt, hogy aznap Törtei Tamással kettejük barátsága okán találkozott, és egy hirtelen ötlettől vezérelve vetette fel, mi lenne, ha a Pécs elveszítené a Siófok elleni mérkőzést. Néhány nappal később meglepődve tapasztalta, hogy emiatt mekkora bajba kerültek, és az egész ügyet kabarénak nevezte.

 

A perben korábban tanúként meghallgatott Törtei Tamás azt mondta: megítélése szerint egyetlen játékos kevés ahhoz, hogy tudatos tevékenysége csapatának vereségét okozza.

 

A Pécsi Törvényszék és kedden a táblabíróság is úgy foglalt állást, hogy a vesztegetés megtörtént, Törtei Tamás hátvédként egyedül is képes lett volna befolyásolni a végeredményt.