Pénteken Kentucky Oaks – Kancák a liliomért

2012-05-02
A futam favoritja, a grade 1 győztes Grace Hall 14 kihívóval néz majd szembe a pénteken megrendezésre kerülő, 1 millió dolláros díjazású Kentucky Oaks-on (G1).


A Kentucky Derby előtt egy nappal, pénteken rendezik meg a hároméves telivér kancák számára kiírt, 1811 méteres Kentucky Oaks Grade 1-es futamot. A győztes leányzó nyakába hagyományosan egy liliomfűzért akasztanak, ezért a „Kancák a liliomért” néven is szokták emlegetni a versenyt. 


Az idei, 138. Kentucky Oaks favoritja, Grace Hall rendkívül erős mezőnnyel néz szembe, hiszen rajta kívül 8 grade minősítésű versenyt nyerő, köztük két Grade 1 nyertes (Eden’s Moon és Karlovy Vary) ló áll majd rajthoz.


Grace Hall tavaly szeptemberben megnyerte a Spinaway Stakes-t (G1), és a Blue Hen Stakes-t a Delaware Park-ban, majd novemberben My Miss Aurelia mögött második lett a Breeders’ Cup Juvenile Fillies-en (G1) a Churchill Downs-on.


Második szezonját február 25-én kezdte a Gulfstream Park-ban a Davona Dale Stakes-en (G2), ahol jól kezdett, azonban végül nem tudta tartani a Kentucky Oaks-on is rajthoz álló Yara-t, és nyakhosszal kikapott. Következő futamán új zsokéval, Javier Castellano-val állt rajtgépbe a Gulfstream Oaks-on (G2) március 30-án, ahol lenyűgöző, több mint 6 és fél testhosszas győzelmet aratott. A most pénteki Oaks-on is Castellano ül majd Grace Hall nyergében, ahol a második rajtbokszból indulhatnak majd.


On Fire Baby két legemlékezetesebb szereplése a Churchill Downs-on volt: a Pocahontas Stakes-en (G2) és a Golden Rod Stakes-en (G2) is győzelmet aratott. Háromévesen ménekkel versenyzett először a Smarty Jones Stakes-en az Oaklawn Park-ban, ahol harmadikként végzett. Aztán könnyű, két testhosszas győzelmet aratott a Honeybee Stakes-en (G3) márciusban, ahol rajthoz állt az Oaks-on is induló Amie’s Dini és Colonial Empress is.

Megszokott zsokéjával, Joe Johnson-nal indul az Oaks-on, aki már első találkozásukkor meglátta benne a lehetőséget. “Ahogy lesétált a szállítóautóról, volt egy különleges kisugárzása” mondta Johnson. „Látni lehetett, hogy mi re képes. Minden jól ment, és most itt vagyunk egy évvel később. Örülök, hogy részese lehetek.”


Rajthoz áll Bob Baffert trenírozottja, Eden’s Moon is, aki március 3-án megnyerte a Las Virgenes Stakes-et (G1) a Santa Anita Park-ban, aztán harmadik lett a Santa Anita Oaks-on (G1).


Itt lesz az Ashland Stakes (G1) nyerő Karlovy Vary, és különösen Broadway’s Alibi, hogy megszorongassák Eden’s Moon-t.

Todd Pletcher trenírozottja, Broadway’s Alibi négy verseny óta tartó veretlenségi sorozatban indul az Oaks-on. Utolsó két versenyét, a Forward Gal Stakes-t (G2) és a Comely Stakes-t (G3) rendkívül könnyedén nyerte.


Nem lesz hiány tehát sebességből, rendkívül erős mezőnyt láthatunk pénteken. A Kentucky Oaks egyébként a kancák számára kiírt Hármas Tiara első állomása, ezt követi majd a Black-Eyed Susan Stakes, és az Acorn Stakes. A Hármas Tiarát az a kanca érdemli ki, aki mindhárom versenyt megnyeri.


A futam magyar idő szerint péntek este 23:45-kor kezdődik, ezen az oldalon élőben közvetítik.


BokszLó neveZsokéTréner
1On Fire BabyJoe JohnsonGary Hartlage
2Grace HallJavier CastellanoAnthony Dutrow
3Summer ApplauseGarrett GomezW. Calhoun
4Eden's MoonMartin GarciaBob Baffert
5Hard Not to LikeRobby AlbaradoGail Cox
6Broadway's AlibiJohn VelazquezTodd Pletcher
7SacristyMike SmithWayne Catalano
8Jemima's PearlJoseph TalamoBob Baffert
9Believe You CanRosie NapravnikJ. Jones
10And Why NotJulien LeparouxMichael Matz
11Karlovy VaryJames GrahamGeorge Arnold, II
12Colonial EmpressCorey NakataniD. Lukas
13Amie's DiniJon CourtRon Moquett
14YaraJesus CastanonJose Garoffalo
15Oaks LilyRafael BejaranoTimothy Hills


Címkék: lóverseny,