Parlamenti vita a dohányboltok lottózóiról

2012-11-20
A kormánypárti előterjesztők nevében a fideszes Papcsák Ferenc ismertette tegnap a parlamentben azt a javaslatot, amely állami lottó- és sorsjegyárusítást, valamint sportfogadásokat is lehetővé tenne a tervek szerint jövő év elején létrejövő nemzeti dohányboltokban. A szóban forgó jogszabály szerint ugyanis ekkortól állami monopólium lesz a dohánytermékek kiskereskedelme, amit koncessziós szerződéssel engedhetnek át az erre pályázóknak.

 

Papcsák Ferenc felszólalásában elmondta, az elmúlt időszakban arra a következtetésre jutottak, hogy a dohánytermékek árusítása önmagában "nem tekinthető nagy üzletnek", ezért javasolják a leendő pályázóknak a fent említetett "jövedelembővítést". Frakciótársa, Selmeczi Gabriella arra emlékeztetett, hogy a nemzeti dohányboltokat fiatalkorúak nem látogathatják majd, külső kirakataikban pedig nem lehet dohányreklámot elhelyezni.

 

A kormányoldal kezdeményezését valamennyi ellenzéki frakció elfogadhatatlannak nevezte a vitában. Kovács Tibor (MSZP) szerint a módosítás mindenekelőtt felveti a kérdést, hogy a kormány legközelebb a lottózókat is bezáratná-e, újabb munkahelyet megszüntetve ezzel. A szocialista politikus emellett azért is kifogásolta a Fidesz elképzelését, mert azzal szerinte előfordulhat, hogy a dohányosok egy részét a szerencsejátékra is rászoktathatják. A Jobbik nevében Z. Kárpát Dániel arról szólt, hogy a Fidesz a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása nevében több tízmilliárdos piac fölött rendelkezne, miközben semmit sem tesz például az illegális dohánykereskedelem visszaszorítása érdekében. Szilágyi László (LMP) ugyancsak képmutatónak nevezte a kormánypártok javaslatát, hozzátéve szerintük nem munkanélküliek, vagy hátrányos helyzetűek, hanem a Fideszhez közeli személyek járnak jól a változtatásokkal. A jobbikos Kiss Sándor a vita végén az kezdeményezte, hogy a leendő trafikokat ne nemzeti, hanem állami dohányboltként hívják hivatalosan, mivel szerinte a nemzeti jelzőt nem lenne szabad ilyen "galád dologhoz" kapcsolni.

 

Forrás: MTI