Pályázat nélkül is nyithatnak kaszinót a Kiválasztottak

2013-11-05
A parlament hétfőn elfogadta azt a szerencsejáték-szervezéssel összefüggő törvénymódosítást, amely alapján a nemzetgazdasági miniszter pályázati eljárás nélkül is koncessziós szerződést köthet a megbízhatónak minősített szerencsejáték-szervezőkkel.

 

A parlament hétfőn kormánypárti szavazatokkal fogadta el a szerencsejáték-szervezéssel összefüggő törvénymódosítást, amely részletesen meghatározza, mi alapján minősül egy szervezet megbízhatónak.

Az előterjesztő fideszes képviselők, Puskás Imre és Ékes József indoklása szerint a változtatás célja, hogy a szerencsejáték-iparban az ismeretlen és gyakran kétes hátterű jelentkezőkkel szemben - egy új eljárással - az állam értékelni tudja egy vállalkozás megbízhatóságát, valamint addig tanúsított jogkövető magatartását.

A módosítás lehetővé teszi, hogy a nemzetgazdasági miniszter a pályázati eljárás mellőzésével kössön koncessziós szerződést a megbízhatónak minősülő szerencsejáték-szervezőkkel. Ebben az esetben azonban az éves koncessziós díj nem lehet kevesebb a mindenkori díjminimum kétszeresénél. A miniszter az ajánlat elfogadásáról az átvételét követő 30 napon belül dönt, és ha elfogadja, egy hónapon belül köt koncessziós szerződést az ajánlattevővel.

A megbízható szerencsejáték-szervezővel kötött koncessziós szerződés alapján a jogosult legfeljebb öt játékkaszinót üzemeltethet.

A törvény alapján a szerencsejáték-szervezők levonhatják játékadójukból a koncessziós díj összegét.

 

A Kiválasztottak

 

A jogszabály azokat minősíti megbízható szerencsejáték-szervezőnek, amelyek a nemzeti vagyonról szóló törvény szerint átláthatónak számítnak, minden közteher-fizetési kötelezettségüknek eleget tettek, egyszer sem estek harminc napnál nagyobb késedelembe, és legalább tíz éve folytatnak szerencsejáték-szervezői tevékenységet Magyarországon. Megbízhatónak minősülnek az e feltételeket teljesítő vállalkozások többségi tulajdonosai is.

További feltétel, hogy egyik bankszámlájukon sem volt azonnali beszedési megbízás az adóhatóság részéről, nem indult ellenük végrehajtási eljárás, működésükkel összefüggésben nem történt olyan jogsértés, amely miatt esetenként ötmillió forintnál nagyobb bírsággal sújtották volna a céget, valamint betartották a játékosok személyazonosságának megállapítására és az adatkezelésre vonatkozó szabályokat.

 

 A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.

 

Fidesz: tovább erősödik az állami kontroll a kaszinóüzemeltetésben

 

Fidesz szerint azzal, hogy az Országgyűlés elfogadta a kaszinó-koncessziók kiadásának változtatásáról szóló törvénymódosítást, tovább nőtt az állami kontroll a kaszinók üzemeltetésében - írta az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Puskás Imre.

Az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottságának alelnöke úgy fogalmazott, hogy a baloldal folyamatosan liberalizálta a szerencsejáték-piacot, az állami kontrollt pedig csökkentette, a kontrollálatlanul működő szerencsejáték-ipar így milliárdos pénzügyi károkat okozott az államnak.

A kormánypárti képviselő szerint a társadalom és az ország alapvető érdeke, hogy rend legyen a szerencsejáték-piacon, ugyanis a tisztességesen szervezett szerencsejáték milliárdos bevételeket hoz az államnak. Hangsúlyozta: megfelelő garanciák kellenek ahhoz, hogy a kaszinók pénzügyileg, adóügyileg, közbiztonságilag és nemzetbiztonságilag is biztonságosabbak legyenek. Ezt szolgálja a törvénymódosítás is, amely lehetővé teszi, hogy kaszinó-koncesszióról kétféle módon lehessen dönteni: pályáztatás útján és miniszteri döntés alapján - tette hozzá. 

A miniszteri döntés útján adott koncessziós jog még erősebb állami kontrollt jelent, mert alapos vizsgálat alá veszik, hogy gazdaságilag, pénzügyileg és erkölcsileg megbízható-e az a szerencsejáték-szervező, aki kaszinót akar üzemeltetni - jelenti ki. Hozzáteszi: átvilágítják a tulajdonosi kört, a köztartozásokat, a cég előéletét, adótartozásait, valamint a pénzügyi helyzetét. Ilyen esetben a mindenkori koncessziós díj minimumánál legalább kétszer magasabb összeget kell fizetniük a tulajdonosoknak.

 

MSZP: indul a "kaszinómutyi"

 

Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselő az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: az Orbán-kormány tavaly ősszel nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva egyik napról a másikra megszüntette a nyerőgéppiacot. "Most újranyitják. Maguknak" - tette hozzá.

Az MSZP-s képviselő szerint a kaszinókoncessziók újraosztása kísértetiesen hasonlít a "trafikmutyi" történetére: mondvacsinált indokkal felszámolnak egy sokmilliárdos piacot, majd "a kiválasztott rokonoknak, megbízható haveroknak újraosztják". Tóth Csaba szerint a nyerőgéppiac "bedarálása" éppúgy több tízezer család megélhetését tette tönkre, mint a trafikmutyi, és az ő megélhetésükkel együtt megszűnt a több tízmilliárd forintos játékadó-bevétel is.

Hozzátette: a parlament tavaly ősszel meghozott döntésének három nagy kaszinó lett a nyertese, és bár idén nyáron még az volt az elképzelés, hogy pályáztatás után további tíz vidéki kaszinó tíz évre szóló működését engedélyezik, mára azonban világossá vált, hogy a kormány nem koncessziós pályázat kiírására készül, hanem az általa megbízhatónak minősített szerencsejáték-szervezőkkel akar szerződni, pályázat nélkül.

A törvényjavaslat azt is biztosítja a szerencsés nyerteseknek, hogy a koncessziós díjat levonhatják a játékadóból, így ők igen jól, az állam viszont igen rosszul jár majd - olvasható a közleményben, amely szerint az MSZP "az újabb fideszes mutyit" sem fogja megszavazni a parlamentben, és 2014-ben kormányra kerülve igazságot szolgáltat mindazoknak, akiket "a Fidesz átvert, kisemmizett és megalázott".

 

Forrás: MTI

Címkék: jogi háttér, kaszinó,