Overdose nem indul az Ascot-on

2012-05-30
Overdose komolyabb munkát még mindig nem végez, de folyamatosan nyereg alatt van, minden nap mozgatják.

 

Mikóczy Zoltán elmondta a PannoniaOverdose.hu-nak, hogy Overdose bírná a terhelést, és lehet, hogy a patája is, csak ez utóbbira nincs száz százalékos bizonyosság, így nem kockáztatnak, inkább kivárják azt a kevés időt, amire a lónak még szüksége van. Ennek ugyan áldozatul esik az idei Royal Ascot, de ha minden jól alakul – és miért ne alakulna jól, hiszen Overdose állapota töretlenül javul –, akkor idén szép versenyeket futhat még.

 

Overdose-t múlt csütörtökön újrapatkolták. Először itthon, mióta megérkezett Angliából. Verseny vagy ortopéd patkókat kapott?

Mikóczy Zoltán: A patkolása rendben zajlott, jól sikerült, és ismét ortopéd patkókat kapott. Angol kovácsa, Stuart Packham meg is jegyezte utána, hogy Overdose patája többet javult, mint amit ő elvárt, márpedig neki van összehasonlítási alapja, hiszen legutóbb Angliában is ő patkolta.

 

Milyen a sérült paták állapota és a kondíciója?

Mikóczy Zoltán: Komoly munkát még mindig nem végez, de folyamatosan nyereg alatt van, ügyelünk a kondíciójára, minden nap mozgatjuk. A szakemberek szerint a patája jelenlegi állapotában gyors vágtát még nem futhat, azzal még várni kell. Ahogy Stuart fogalmazott, most minden a mi türelmünkön múlik. Mert Overdose bírná a terhelést, és lehet, hogy a patája is, csak ez utóbbira nincs száz százalékos bizonyosság, és ha most nem adunk neki még egy kevés időt, akkor egy rossz mozdulat hónapokkal is visszavetheti. Szépen nő a patájának az új része, de még nem olyan erős, hogy a legkomolyabb terhelést is bírja. Január óta igen sokat javult, de lovas nyelven szólva, még nem engedhetjük el, még fognunk kell egy kicsit.

 

Friss fotó Overdose-ról (Fotó: pannoniaoverdose.hu)

 

Tegnap a PannoniaOverdose újságírója Alagon járt, szerinte Overdose tetszetősen mozgott, igaz, nem a tőle megszokott sebességgel vágtázott, de trénere Jozef Roszival is optimista volt már a közeli jövőt illetően is.

Mikóczy Zoltán: Ha gyors vágtamunkát végezne, akkor a patája hatványozott erőhatásoknak lenne kitéve, amit – ismétlem magamat – lehet, hogy bírna, csak erre nincs bizonyosság. Most arra van szükség, amit a kovács és az állatorvosa is mond: türelem! Csak hát tulajdonosként és menedzserként pont ebből van a legkevesebb, de meg kell állni.

 

Overdose-t a Royal Ascotra is előnevezted, aminek az időpontja már igencsak közel van...

Mikóczy Zoltán: Akkor egy olyan határidő küszöbén álltam, hogy később már csak harmincszoros pénzért lehetett volna utónevezni. Még bíztam benne, hogy indulhat a Royal Ascoton, és nem akartam, hogy egy ilyen lehetőségtől – még, ha tudtam is, hogy csekély rá az esély – egy elmulasztott határidő miatt essen el. Tulajdonosként is nagy volt a kihívás, nem csak a verseny rangja végett, hanem mert erre a futamra benevezték, és a hírek szerint el is hozzák Ausztráliából Black Caviart...

 

Akit már minden idők legjobb sprintereként emlegetnek, hiszen 21 versenyéből 21-et nyert, köztük 11 Group I-est. Igaz, eddig csak Ausztráliában futott, de ott olyan magasak a versenydíjak, hogy minek is jött volna fel Európába (novemberben egy versenyen egymaga annyit nyert, mint amennyi az Európában kiemelkedőnek számító Ascoti futama összdíjazása). Másrészt az ausztrál tenyésztés és versenyzés színvonala sokak szerint nem csupán egyenrangú az európaival és az amerikaival, hanem talán még magasabb is annál. Legalábbis a sprinterek esetében. Szóval érthető, hogy egész Európa az ő legyőzéséről álmodik. És egy 1200 méteres sprintversenyt nem lehet úgy megtrükközni, ahogy tavaly Dettori megverte Ascotban a szintén klasszis ausztrál So You Think-et. Az 57 benevezett ló listáját a bukmékerek kezdőoddsai alapján magasan Black Caviar vezeti, Overdose pedig mindenhol a mezőny felső harmadában található.

Mikóczy Zoltán: Bíztam benne, hogy mi is átélhetünk egy ilyen csatát, és bár nagyon szomorúan, de már beadtam Overdose törlését. Megadjuk neki azt az időt, ami a teljes felépüléshez kell. Ha ugyanis most túlterheli a gyógyuló patáját, akkor kezdhetjük újra, amit januártól idáig elértünk. A ló bírná a terhelést, a patája nem biztos. Ha minden jól alakul – és miért ne alakulna, hiszen Overdose állapota töretlenül javul –, akkor idén szép versenyeink lesznek még. Nagyon nehéz megélni a várakozást, mert ki vagyunk már éhezve, hogy ismét versenyben lássuk, de most 101%-ra akarunk menni vele.

 

Címkék: lóverseny,