Overdose már nyereg alatt készül Alagon, előnevezték a Royal Ascotra

2012-05-08
Az angliai egyhónapos boxpihenőt követően Overdose szigorú kontroll alatt, már nyereg alatt készül Alagon, de Mikóczy Zoltán szerint is csak hetek múlva lehet eldönteni, hogy mikor versenyezhet újra.

 

Mikóczy a PannoniaOverdose-nak elmondta, hogy lovát előnevezte az idei Royal Ascotra, de csak azért, hogy ne az utónevezés harmincszoros, 40 ezer fontos díja legyen a gátja Overdose ascoti futásának, ha egészsége és kondíciója megengedné azt.

 

Overdose két hete érkezett haza Angliából, az út ezúttal kímélő üzemmódban, tervezetten három napig tartott...

A kísérők tájékoztatása alapján az utat nyugodtan viselte, probléma nem merült fel, minden a forgatókönyv szerint alakult. Szemmel láthatóan örült, amikor elfoglalhatta régi istállóját.

 

Azért hoztátok haza, hogy folyamatosan az őt legjobban ismerő csapat szeme előtt lehessen, hogy napról-napra határozhassátok meg, mit enged az állapota. Az eltelt két hétben mennyivel lettetek okosabbak?

Pár nap rápihenést követően, hosszú idő után újra nyereg került a hátára, és elkezdtük átmozgatni. Azonban egyelőre még egy kicsit korai az állapotáról nyilatkozni, hiszen az állatorvosok javaslatára Angliában egyhónapos boxpihenőn volt, így újra kell építenünk az alapoktól kezdve. A kontrollált mozgatását is csak fokozatosan, apró lépésekben lehet napról-napra növelni. Az elkövetkező hetekben fog eldőlni, fel lehet-e készíteni versenyre már most, vagy csak hosszabb idő elteltével.

 

Egy hétéves ló esetében nyilván nem mindegy, hogy előbb, vagy utóbb. Tehát több forgatókönyvvel készültök?

Van egy optimistább és egy pesszimistább változat is, majd az élet megmondja, melyik válik valóra.

 

Több lóverseny szakportál is szenzációként hozta a hírt, hogy Overdose-t benevezted a Royal Ascotra, az 1200 méteres Group I-es Diamond Jubilee Stakes-re (ahol Black Caviar lenne az ellenfele - a szerk.), ami az ötnapos fesztivál utolsó napján kerül megrendezésre, s a meeting legnagyobb díjazású versenye. Tavaly ugyanitt Overdose az első nap 1000 méteres futamában alig 1 1/4 hosszra végzett a nyerőtől.

Még nem tudom, mennyire reális, hogy Overdose idén is futhasson Ascotban, de április 24-én volt a nevezési határidő. Ezt követően a nevezési díj a harmincszorosára emelkedik. Tekintve, hogy már hétéves, mindenképpen szeretnénk neki megadni az esélyt, hogy, ha odakészíthető erre a versenyre, és az egészségi állapota és kondíciója is megengedi, akkor futhasson benne. Ennek pedig ne az legyen a gátja, hogy egy horribilis utónevezési díjat kell megfizetni.

 

Az előnevezés csak 1300, míg az utónevezés már 40 ezer font lenne. Utóbbi közel 15 millió forint.

Az esetleges indulása ne egy elmulasztott korai nevezésen múljon, csakis rajta. Európa nagyversenyeiben az a gyakorlat, hogy a korai nevezés olcsó, a kései pedig nagyon drága. Nem titok, hogy emiatt máskor is előfordult, hogy Overdose-t beneveztük olyan versenyekre, amikről a nevezés pillanatában még nem tudtuk, indulhat-e rajtuk. Most is így van.

 

Forrás: PannoniaOverdose

Címkék: lóverseny,