Ötmilliárdos beruházás a Szerencsejáték Zrt-nél

2013-02-21
Megkezdődött a Szerencsejáték Zrt. központi rendszerének, az ELOS-nak a cseréje. A több mint ötmilliárd forintos projekt következő lépéseként, bő másfél év alatt 3500 régi terminál helyére kerülnek újak – erősítette meg a társaság a Fortunaweb.hu értesülését.

 

Az ELOS-ról annyit kell tudni, hogy ez a magyar állami szerencsejáték-szervező társaság működésének informatikai alapja. Ehhez kapcsolódnak a lottózókban lévő terminálok, és a központi rendszerben rögzítik a lottójátékok, valamint a sportfogadások – például a Tippmix és a Totó – adatait, vagyis hogy ki, mikor, hol és pontosan milyen számokat játszott, illetve milyen eseményeket fogadott meg. Az ELOS végzi el a szelvények kiértékelését és a nyeremények megállapítását is. Ugyancsak ez rögzíti a forgalmat, engedélyezi a kifizetést, készíti el az ügynökök pénzügyi elszámolását, valamint adja át az adatokat az Oracle Financial ügyviteli rendszernek.

 

„A jelenlegi ELOS rendszer egy 20 évnél idősebb technológia. Terméktámogatása megszűnik, kiváltása mindenképpen szükségszerű. A projekt célja a biztonságos rendszer és a hosszú távú üzem biztosítása, minimálisan a jelenlegi funkcionalitás megtartásával” – indokolta a beruházás szükségességét a Fortunawebnek megküldött tájékoztató anyagában a Szerencsejáték Zrt. 

 

Ez az indoklás a Fortunaweb szakértőjének véleménye szerint csak részben áll meg. Tény, hogy az eredeti ELOS-t valóban két évtizede vették a svéd Essnet nevű cégtől. Ennek kézzelfogható nyoma az volt a játékosok számára, hogy a társaság 1993-ban megkezdte a kéziről a gépi szelvényfeldolgozásra való áttérést. A jelenleg működő technológia azonban nem tekinthető 20 évesnek, hiszen 1998-ban egy szoftver-, majd hat-hét évvel ezelőtt egy hardware-csere is volt, tehát egy folyamatosan karbantartott, kicserélődött rendszerről van szó, amely funkcionalitásában, biztonságosságában és sebességében ugyan továbbra is teljesen megfelelne, azonban az informatikai támogatása lejár. Az Essnetet ugyanis 2006-ban megvásárolta az amerikai Scientific Games (SGI), utóbbi azonban a rendszer terméktámogatását csak egy meghatározott ideig vállalta. A csere tehát abszolút indokolt, hiszen egy olyan rendszert, amely az államnak évi 60 milliárd forintos költségvetési bevételt hoz, mégsem lehet informatikai support nélkül futtatni. 

 

„A teljes rendszert egy vállalkozó – a Scientific Games – szállítja. A projekt következő feladata a régi (E5) terminálok cseréje. Ez – tekintettel a terminálok és a képzésben részt vevő kollégák számára (3500 db terminál és körülbelül 10 ezer fő terminálkezelő) – legalább másfél éves folyamatot jelent” – olvasható a társaság válaszában.

 

Mivel az Szerencsejáték Zrt. az elmúlt években is vásárolt terminálokat, ha nem akar vegyes terminálparkot kialakítani – ami egyébként teljesen érthető – , akkor szakértőnk szerint tulajdonképpen „belekényszerítette” magát abba a helyzetbe, hogy továbbra is az Scientific Gamestől vegye meg a terminálokat. Ez a terminálbeszerzés egyébként az összesen 17,87 millió eurós, vagyis több mint 5,2 milliárdos beruházás nagyságrendileg kétharmad részét teszi ki. A rendszer szállítójaként szóba jöhetett volna még a Gtech is, ám ellene szólt az új sportfogadási oldal kapcsán az amerikai cégről szerzett negatív tapasztalat, továbbá az, hogy ebben az esetben az összes SGI-terminált le kellett volna cserélni.

  

A Fortunaweb szakértője úgy ítéli meg, hogy a projekt másfél éves lefutása reális, az indoklás azonban már nem annyira. A terminálok cseréjét ugyanis 50 karbantartó rövid idő alatt képes megoldani. A terminálkezelőket pedig gyorsan át lehet képezni az új rendszerre, mivel olyan sok újdonság nem lesz a terminálokon, szerinte ez is rapid módon „lezongorázható”. 

 

Ami viszont szakértőnk szerint érdekesebb és egyben rizikósabb feladat, az a központi rendszer átállítása. Ezt ugyanis tesztelni, auditáltatni kell, aztán egy ideig a régi rendszerrel is tudni kell párhuzamosan futtatni, illetve biztosítani kell, hogy ha az átállás után esetleg valamilyen probléma merülne fel, akkor zökkenőmentesen vissza lehessen térni a régi rendszerre. Az ELOS cseréje azért rizikós, mert a Szerencsejáték Zrt rendszere nemzetközi viszonylatban egy bonyolult rendszernek számít, hiszen rendkívül széles játékkínálatot kezel, és bő az adatkommunikációs csatornák választéka is. Ne feledjük, nemcsak a hagyományos terminálokon keresztül, hanem sms-ben, vezetékes- és mobiltelefonon, mobil, valamint bankautomatákon (atm-eken) keresztül is lehet lottózni, illetve fogadni. 

 

Szerkesztőségünk rákérdezett arra is, hogy a cég milyen kommunikációs technológiát kíván alkalmazni a terminálok és a központ között a jövőben, ám erre üzleti titokra való hivatkozással nem kaptunk választ. Ezt kicsit meglepőnek találtuk, hiszen vajon miféle üzleti titok lehet abban, hogy a terminálok milyen adatátviteli technológia segítségével kommunikálnak a központtal?  

Ez egyébként háromféleképpen történhet: a mobilszolgáltatók adatátviteli rendszerén át, vezetékes vonalon, vagy műholdas kapcsolaton keresztül, s a Szerencsejáték Zrt. esetében jelenleg mindhárom kommunikációs forma jelen van. Más cégek esetében nem számít üzleti titoknak, hogy milyen technológián keresztül bonyolítják le az adatátvitelt, legfeljebb az, hogy milyen titkosítást használnak.

 

Összességében elmondható, hogy az ELOS rendszer cseréje valóban időszerű, és annak ára is nagyságrendileg rendben van. Ugyanakkor remélhetőleg a rendszert szállító Scientific Gamesszel kötött szerződésben azért van biztosíték arra az esetre is, ha esetleg a terminálok lecserélése után derül ki, hogy a központi rendszer átállítása sikertelen…