Öt évet kapott a lottócsaló apa-fia páros

2023-06-02
Elítélték azt a két férfit, aki pár év alatt több mint 14 ezer alkalommal vett fel különböző nagyságú nyereményeket a helyi lottótársaságtól.

 

Május végén véget ért a szerencseszériája annak a massachusettsi apa és fia párosnak, akik több mint 14 ezerszer "nyert" a lottón. A bírói ítélet szerint mindketten börtönbe kerülnek lottócsalás, pénzmosás és adócsalás miatt.

A 63 éves Ali Jaafar és a 29 éves Yousef Jaafar egy olyan ipari méretű szelvénybeváltó rendszert működtetett, amely nyolc év alatt 21 millió dollárt fialt. Jaafarék ezt követően hazudtak az adóbevallásukban, amivel mintegy 6 millió dollárt csaltak ki az adóhivataltól.

A duó Massachusetts-szerte diszkontált áron vásárolt fel nyertes lottószelvényeket olyan szerencsejátékosoktól, akik különböző okok miatt nem akarták vagy nem tudták személyesen felvenni nyereményüket. Egyes államokban a hatóságok a lottónyertesek által fizetendő szövetségi adóhátralékokat vagy gyermektartást levonják a lottónyereményekből egy bizonyos küszöbérték felett, ami Massachusettsben 600 dollár. Így azoknak a nyerteseknek, akiknek van ilyen jellegű hátraléka, „jobban járnak”, ha kedvezményesen átadják nyertes szelvényüket egy „föld alatti” szelvénybeváltónak, aki általában 10%-os részesedésért kiváltja helyettük a nyereményt. Az ügyészek szerint Jaafarék kapcsolatokat építettek ki kisbolt-tulajdonosokkal, hogy megkönnyítsék ezeket a tranzakciókat.  Az állami lottóbizottságnál jelenleg folyamatban van több mint 40 olyan lottóértékesítő engedélyének visszavonása vagy felfüggesztése, akik jutalékot kaptak a Jaafaréktól azért, hogy a nyerteseket hozzájuk irányítsák.

Jaafar személy szerint mintegy 2500 szelvényt váltott be, körülbelül 3,3 millió dollárnyi nyereményt vett fel, de csak 21.000 dollár adót fizetett be ezek után. A vádirat szerint ugyanebben az időszakban 106.032 dollár adó-visszatérítést is kapott kitalált szerencsejáték-veszteségek miatt. A bírósági dokumentumok szerint Ali Jaafar több mint 10 ezer lottószelvényt váltott be összesen 15 millió dollár értékben, Yousef Jaafar pedig 1360 darabot, összesen 2,5 millió dollárért.

A massachusettsi lottóbizottság 2019-ben ideiglenesen eltiltotta Jaafarékat, amikor rájöttek, hogy abban az évben Ali volt a „legtöbb lottószelvényt beváltó személy”, két fia pedig a harmadik, illetve a negyedik legtöbb nyertes szelvényt pénzre váltó játékos.

„Ez az ügy lényegében egy jól kidolgozott adócsalás. Ez az apa-fia duó egy évtizeden át becsapta a lottó szövetséget és az IRS-t, és az adófizetők nehezen megkeresett dollárjainak millióit tették zsebre.” – nyilatkozta Joshua Levy, az Egyesült Államok megbízott ügyésze.

Ali Jaafart május végén öt év szövetségi börtönbüntetésre ítélték, míg fia valamivel több mint négy évet kapott. Nathaniel M. Gorton amerikai kerületi bíró emellett arra kötelezte a párost, hogy fizessenek 6 millió dollár kártérítést, és mondjanak le az üzletből származó nyereségről.

Címkék: lottó, lottónyertes,