Összeültek a dohánycégek, a minisztérium és a felügyeleti szervek

2013-06-07
Szakmai kerekasztal beszélgetést tartott a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.

 

A Magyarországon 2013. július 1-jével kialakításra kerülő új dohánytermék-kiskereskedelmi rendszer bevezetése, a törvények betartatásának hangsúlyozása, valamint szakmai egyeztetés és az együttműködés hatékony megerősítése volt a célja a mai napon 11 órakor megvalósult kerekasztal beszélgetésnek, melyet a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. kezdeményezett és rendezett meg. 

 

 

A Zrt. kiemelt célja jelenleg a 2013. július 1-jei rendszerátállás és indulás hatékony segítése, működtetése. Ennek érdekében a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. csütörtökön 11 órakor kerekasztal beszélgetést folytatott az érintett hatóságokat és a piaci résztvevőket összefogva.

 

A szakmai egyeztetésen részt vettek:

 

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal   

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság                        

Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete

BAT Pécsi Dohánygyár Kft.

Continental Dohányipari Zrt.

Imperial Tobacco Magyarország Kft.

JTI Hungary Zrt.                                                          

Philip Morris Magyarország Kft.                              

Róna Dohányfeldolgozó Kft.

 

A megjelentek egyetértettek a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény szellemiségével, a rendszer zökkenőmentes 2013. július 1-jei felállásának fontosságával, a piac és a fogyasztók ellátásának biztosításával.  

 

A megjelentek fontos tényezőként kívánják figyelembe venni a fogyasztók érdekeinek és az ellátás biztonságnak a lehető legnagyobb mértékű biztosítását.  

 

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. felhívta a figyelmet arra, hogy valamennyi hazai dohánypiaci szereplőnek fokozott figyelemmel kell lennie tevékenysége során az Fdvtv-ben megfogalmazott törvényi célok megvalósulására és a rendelkezések maradéktalan betartására.

 

A kerekasztal résztvevői megállapították, hogy a kiskereskedelmi rendszer alapvető változást hoz a dohánytermékek magyarországi értékesítésének eddigi formájához képest, és tudatában vannak annak, hogy az újonnan létrejövő Nemzeti Dohányboltok működőképességének és jövedelmezőségének biztosítása kulcsfontosságú a dohánytermék-kiskereskedelmi rendszer és a magyarországi dohánypiac megfelelő, legális működése szempontjából. 

 

Közös egyetértés volt az illegális kereskedelem témakör kapcsán is, miszerint a fogyasztókra, a Magyar Államra, a dohánypiaci szereplőkre egyaránt súlyosan hátrányos következményeket eredményez, ezért a fekete-kereskedelem visszaszorítása a Felek közös érdeke.

 

Gyulay Zsolt, a Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a továbbiakban rendszeres szakmai konzultációt kíván folytatni és minden erejével azon lesz, hogy egy összehangolt, hatékony rendszer kerüljön kialakításra a törvények szigorú betartatása mellett.

 

Az egyeztetés végén a jelenlévők megállapodtak abban, hogy a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. által előkészített, a közös együttműködés leírására vonatkozó szándéknyilatkozatot elfogadják és rövid időn belül aláírják azt.

Címkék: trafik,