Összekapják magukat a svéd monopolcégek, érkeznek a vetélytársak

2018-08-22
Ajánlataik kétségbeesett fejlesztésbe kezdtek a svéd szerencsejáték monopóliumok, hogy felkészüljenek a liberalizált piacra érező új vetélytársakkal való küzdelemre.

 

Július elején az élő osztós technológiákat kínáló Evolution Gaming bejelentette, hogy élő kaszinós szolgáltatásokkal kapcsolatos megállapodást kötött az AB Trav Och Galopp  (ATG) svéd lóverseny monopóliummal. Az ügylet 2018. január 1-ével kezdődik, mely napon Svédországban liberalizálják az online szerencsejáték piacot.

 

Pár nappal később az Evolution Gaming hasonló élő kaszinós megállapodást jelentett be a Svenska Spel-lel, az állami tulajdonban lévő sportfogadási monopóliummal. Az ATG-s megállapodáshoz hasonlóan a Svenska Spel élő kaszinója is „abban a pillanatban fog indulni, mikor az új svéd szerencsejáték jogszabály életbe lép” – közölte az Evolution.

 

Az új svéd szerencsejáték törvény életbe lépésével az AGT és a Svenska Spel viszonylag feltérképezhetetlen területre fog lépni, bár egy ideje már mindkettő kénytelen volt versenyezni a nemzetközi liszensszel rendelkező online szerencsejáték-oldalakkal, amelyek engedély nélkül szolgáltak svéd fogadók számára.

 

Különösen a Svenska Spel panaszkodott már régóta, hogy megerőltető egy kézzel a háta mögött versenyezni, mivel kínálatában nem szerepeltek online kaszinójátékok, mivel a kormány korábbi véleménye szerint az online kaszinók minden gonoszság megtestesítői. A Svenska Spel azóta már aláírt egy kaszinó tech megállapodást az SG Digitallal.

 

Az AGT is bejelentette a múlt hónapban, hogy tárgyalásokat folytat a Kambi Group által szolgáltatott sportfogadási portáljának kibővítéséről. 

 

Mi sem bizonyítja jobban, hogy remeg a talaj a svéd monopóliumok lába alatt, mint hogy nemrégiben az Unibet anyacége, a Kindred Group hat éves, 900 millió korona értékű szponzorációs szerződést kötött a svéd Elite Football (Svensk Elitfotboll) nevű esernyőszervezettel, mely a helyi labdarúgás két legfelsőbb divízióját (az Allsvenskan-t és a Superettan-t) képviseli. Ez már csak azért is különösen érdekes, mert a szervezetnek 1934 óta a Svenska Spellel volt szerződése. A megállapodás 2020. január 1-vel indul, és az első hat év letelte után újabb hat évre meghosszabbítható.