Oroszországban mostantól nem kaphatnak jogosítványt a szerencsejáték függők

2015-01-12
Az intézkedést a múlt héten hozták, a pszichológusok aggódnak.

 

Jól ismertek az orosz szerencsejáték-ellenes intézkedések, azonban ez most egy erősre sikerült.

 

2009-ben Oroszországban a legtöbb fajta szerencsejátékot betiltották, a hatalmas országban mindössze négy, a központtól távol eső, elhagyatott helyen engedélyezték a kaszinók működését. Azóta Szocsi és a Krím-félsziget hozzáadásával hatra nőtt a lehetséges szerencsejáték-központok száma,  lehet, hogy ezen intézkedésével a kormány a kóros szerencsejáték függőségben szenvedőket szeretné abban megakadályozni, hogy eljussanak a számukra veszélyes helyekre?

 

Ugyanilyen keményen bánnak Putyin országában az online szerencsejátékkal is, nemrég a Google-t tolták le, mert reklám szűrőin átcsusszantak bizonyos szerencsejáték-reklámok. Igaz, a póker esetében talán lesz némi előrelépés, a jelenlegi rossz gazdasági helyzetben talán vonzó lesz az a pár milliárd rubel, amit a konyhára hozhat, már csak azért is, mert 2007-2009-ig a pókert hivatalosan is sportként tartották nyilván az országban. Egy 2013. októberében végzett közvélemény-kutatás szerint az oroszok 42 százaléka ért egyet azzal, hogy a póker szellemi játék, és csak 25 százalék szerint nem igaz ez  a megállapítás. 52 százalék mondta azt, hogy meg kellene adni a jogot, hogy ha valaki akar, pókerezhessen, és ezzel csupán 24% nem értett egyet.

 

A mostani intézkedési csomagban a mentális zavarban szenvedőket büntetnék azzal, hogy nem juthatnak jogosítványhoz. A szerencsejáték függőket egy kalap alá vették, a transzneműekkel, transszexuálisokkal, fetisisztákkal, exhibicionistákkal és a kukkolási hajlamban szenvedőket. Az intézkedés nagy felhördülést keltett az emberjogi aktivisták és az orvosi szakma körében. Az Orosz Pszichiátriai Társaság szerint azok az személyek, akik a fent említett zavarok valamelyikében szenvednek, a kirekesztéstől és a szankcióktól való félelmükben nem fognak szakemberhez fordulni, így problémájuk kezeletlen marad.