Oroszországban blokkolták a PokerStars-t

2013-10-04
A legnagyobb orosz internetszolgáltató egy 2012-es bírósági ítélet miatt volt kénytelen blokkolni a PokerStars.com-ot.

 

Az orosz Legfelsőbb Bíróság 2012. novemberében döntött úgy, hogy az internetszolgáltatók kötelesek blokkolni az online szerencsejáték oldalakat, de ezidáig nem követelték meg a döntés végrehajtását. A Beeline internetszolgáltató ügyfeleit azonban most a következő üzenet fogadja, ha meg akarják látogatni a PokerStars oldalát: „A kért erőforrás elérése a hatóságok kérésére blokkolva.”

 

Mivel a Beeline a legnagyobb orosz telekommunikációs vállalat, mely Ukrajnában és Délkelet-Ázsiában is tevékenykedik, meglehetősen széles az érintett felhasználók köre.  A vállalat már korábban is kénytelen volt engedelmeskedni Vlagyimir Putyin kormánya kérésének, hogy blokkolja az ellenzéki pártok honlapját, azonban a szerencsejáték oldalak blokkolását ezidáig nem kezdte meg.

 

A blokkolandó domaineket tartalmazó hivatalos feketelista megjelent a beeline.ru oldalon is, ahol a szolgáltató állásfoglalásban tájékoztatja ügyfeleit, hogy a feketelista "a hatályos jogszabályoknak megfelel", mely megköveteli, hogy a telekommunikációs szolgáltatók "korlátozzák az olyan információkhoz való hozzáférést, mely bírósági vagy hatósági végzés alapján tiltottnak minősül."

A feketelistán a PokerStars-on kívül egyetlen másik online pókeroldal sem szerepel.

 

A helyi médiában több helyen jelezték, hogy a blokkolás csupán annyiból áll, hogy az internetszolgáltató eltávolította az adott domaint a DNS rendszeréből, így ha a felhasználó egy másik DNS szolgáltatóra vált, például a Google-éra, akkor máris elérhető a kívánt oldal.