Örökre kitiltották a kaszinókból a 40 millió dollárt bezsebelő, hírhedt szerencsejátékost

2015-09-21
A szerencsejátékok történelmének egyik leghosszabb nyerési sorozatát produkáló Archie Karas-t a nevadai szerencsejáték hatóság a napokban kitiltotta az összes kaszinóból.

 

A Nevadai Szerencsejáték Hatóság egy, a napokban tartott ülésén vette fel a jól ismert, görög származású,  önmagát szerényen csak a „szerencsejátékosok királyának” tituláló Archie Karas-t (eredeti nevén Anargyros Karabourniotis-t) a kitiltottak listájára. 

Aki bekerül a híres-hírhedt nevadai “Black Bookba” azaz Fekete könyvbe, azt életre szólóan kitiltják valamennyi Las Vegasi kaszinóból, és általában az USA többi tagállamának kaszinói is nemkívánatosnak minősítik.

A hatóság biztosai egyetértettek abban, hogy Karas a felvétel több előfeltételét teljesítette, több közt „erkölcsileg aljas bűnöket” is elkövetett. 

 

 

A görög származású szerencsejátékos (eredeti nevén Anargyros Karabourniotis) nevéhez fűződik a szerencsejátékok történelmének egyik leghosszabb nyerési sorozata, melynek köszönhetően 1992 decembere és 1995 eleje között 50 dolláros bankegyenlegét 40 millió dollárosra tornázta fel. 

Nyerő sorozatának csúcsán még a világ legjobb pókerjátékosai is féltek leülni vele egy asztalhoz, olyan óriási tétekkel játszott. 1992 és 1994 között Karas olyan híres pókereseket győzött le Vegasban, mint Stu Ungar, Doyle Brunson, Puggy Pearson, Chip Reese, és Johnny Moss.

 

Sajnálatos módon Karas szerencsejáték-étvágya azonban nem ismert határokat, és mikor kifogott egy komoly vesztő szériát, csupán három hét kellett ahhoz, hogy búcsút intsen teljes, 40 millió dolláros vagyonának.

„A pénz semmit sem jelent számomra. Nincs jelentősége. Minden olyan materiális dologgal rendelkezem, amire valaha is vágytam. Mindennel. Azok a dolgok, melyeket akarok, nem vehetőek meg pénzzel: egészség, szabadság, szeretet, boldogság. Nem foglalkozom a pénzzel, így nem félek. Nem érdekel, ha veszítek.” – magyarázta egyszer az értetlenkedő újságíróknak.

 

A különböző pókeres adatbázisok szerint Karas 26. helyen végzett a 2013-as WSOP 2.500 dollár nevezési díjú Seven Card Razz elnevezésű eseményén, mellyel 4.759 dollárt keresett. Karas ezen kívül még öt másik WSOP tornán nyert pénzdíjat. Legjobb helyezése egy 4. hely volt a 2005-ös, 1.500 dolláros Seven Card Razz tornán, mellyel 30.120 dollárt kaszált.

 

1995 után is volt pár jelentős nyerési sorozata, de ezek után persze – ahogyan az általában lenni szokott –mindig vesztőágba került, és a megnyert pénz mindig visszavándorolt a kaszinókhoz. Az évek során Karas lába alatt többször is égett a talaj, nem egyszer vádolta meg egy-egy kaszinó csalással.

 

Először 1988-ban tartóztatták le a szerencsejáték hatóság ügynökei a Flamingo Reno cinkelt kártyákkal való játék miatt. 1992-ben a River Palms-ban csípték nyakon, szintén csalás miatt. Négy évvel később a California Clubban tartóztatták le, 2007-ben pedig az Aquariusban, szintén kártyával való csalás miatt. 

 

Tavaly aztán a San Diego-ban lévő Barona Casino-ban ismét letartóztatták, miután rajtakapták, hogy cinkelt blackjack kártyákkal játszik, melyek segítségével 8 ezer dollárt nyert. A házkutatás során a 64 éves férfi házában több olyan zsetont is találtak, melyekbe egy kis üreg volt vájva (abba rejtette el azt a tintát, amivel megjelölte a kaszinók kártyalapjait). Daniel Goldstein bíró végül csak három év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki rá, és 6.860 dollár kártérítés fizetésére kötelezte

 

A Szerencsejáték Hatóság Fekete könyvéből csak kihalásos alapon lehet kikerülni, Karas - aki a jeles társaság 33. tagja lett – nem jelent meg a Bizottság előtt a könyvbe való felvételének jeles napján.

 
Címkék: csalás, kaszinó,