Óriási biznisz a galambversenyre fogadás Tajvanon

2014-06-02
A tajvani sportfogadók legálisan csak az állami szerencsejáték cég által szervezett totószerű játékban vehetnek részt, de számos illegális hálózat kínál további lehetőségeket. Egyik ellen már a PETA állatvédő szervezet aktivistái is tiltakoznak.

 

A tajvani rendőrség nemrégiben lekapcsolt egy illegális sportfogadási hálózatot, így eggyel már biztosan kevesebb lehetőségük lesz a tajvani játékosoknak leadni tétjeiket a focivébére. A taichungi székhelyű hálózat állítólag tavaly óta üzemelt, és a baseball meccsektől kezdve a kosárlabdán át különböző európai focimeccsekre is lehetett náluk fogadni.

 

Tajvanon ezen kívül persze még számtalan illegális fogadási hálózat üzemel, az egyik ilyen az egyre népszerűbbnek bizonyuló galambverseny szektorra épült, melynek éves forgalmát 2,3 milliárd dollárra becsülik. 

 

Tajvanon körülbelül 30 ezer galambtenyésztő él, akik évente mintegy 2 millió madarat versenyeztetnek. A baj az, hogy ezek közül az állatok közül évente körülbelül 1,5 millió el is pusztul a felkészítés illetve a versenyek során. A PETA állatvédő szervezet ezért felhívta a tajvani kormány figyelmét, hogy zabolázza meg a felelőseket. 

 

Egy-egy verseny úgy zajlik, hogy hajókra teszik a madarakat, több száz kilométerre kihajóznak velük, majd szabadon eresztik őket. A megjelölt madarak ezután jó esetben hazarepülnek, rossz esetben pedig út közben elpusztulnak a kimerültségtől. A PETA szóvivője, Ashely Fruno szerint a madarakat sérülten is versenyeztetik, és az időjárási körülményekre sincsenek tekintettel. A galambokat nem egyszer elrabolják út közben, hogy váltságdíjat követelhessenek a tulajdonosától. Az alulteljesítő madarakat pedig a dühös tulajdonosok gyakran megölik.

 
Címkék: fogadás, sportfogadás,