Orb a Kentucky Derby bajnoka

2013-05-06
A futam favoritja eső áztatta pályán, rendkívül magabiztosan nyerte a 139. Kentucky Derby-t.

 

Szombaton a futam történetének kilencedik legnépesebb nézőserege, 151.616 lóversenyrajongó gyűlt össze a Churchill Downs pályára, hogy szemtanúja legyen a legjobb hároméves telivérek küzdelmének. 

A Derby-n 20 ló indulhat, péntek reggel Black Onyx sérülés miatt lejelentkezett a futamról, így 19-re redukálódott a mezőny. A futam favoritja 6/1-es oddsszal Orb és Revolutionary volt. Szombat délután nagy esőzés köszöntött Louisville-re, így igencsak sáros, mély pályán rajtolt a mezőny. 

 

 

A Kentuckyban tenyésztett Orb Joel Rosario-val a hátán magabiztosan, 2 és fél hosszal, 2:02.89 lefutási idővel nyert a futam előtt szélső esélyt képviselő (50/1-es oddsszal induló) Golden Soul előtt. Harmadikként Revolutionary ért célba, mögötte Normandy Invasion majd Mylute érkezett. Mylute hátán egy női zsoké, Rosie Napravnik ült, és ez az ötödik hely a legjobb eredmény, melyet női lovas valaha is elért a Kentucky Derby-n. 

 

Orb trénere, a Hírességek Csarnokába is beiktatott Shug McGaughey eddig hat lovat indított a Kentucky Derby-n, azonban még nem sikerült egyikkel sem nyernie - ezt a mérleget most javította – szombaton az ő tanítványa hátára terítették a vörös rózsákkal borított takarót. 131 éve, 1882 óta Orb az első, aki úgy tudott nyerni, hogy kétévesen nem versenyzett.

Orb számára ez volt sorozatban az ötödik győzelem, az elsőség most 1.414.800 dollárt ért tulajdonosai számára. 

 

 

A verseny korai szakaszában pedig nem tűnt úgy, hogy Orb meg tud felelni az előzetes várakozásoknak, hiszen igencsak a Palace Malice, majd Normandy Invasion által vezetett mezőny hátsó felén helyezkedett. A célegyenesre fordulva azonban robbantott, és úgy hagyta hátra a többieket, mintha zsinórón húzták volna. „Messze hátul voltam. Hagytam, hogy nyugodt és relaxált legyen. Pontosan azt csinálta, amit akartam. Tökéletes futam volt. Megmutatta, hogy igazi férfi.” áradozott róla a futam után zsokéja.

 

 

Trénere bejelentette, hogy Orb indul a Hármas Koronáért, rajthoz áll tehát a május 18-i Preakness Stakesen, majd június 9-én a Belmont Stakes-en is. 1978 óta, Affirmed megkoronázása óta egyetlen lónak sem sikerült mindhárom futamon győzedelmeskednie. Az amerikai Hármas Korona 137 éves történelme során csupán 11 telivérnek sikerült megszerezni a lóversenyzés világának legnagyobb elismerését. Hogy mi teszi ennyire nehézzé a Hármas Korona elhódítását? Mindhármat különböző államban futják, különböző távokon, viszonylag rövid időn, öt héten belül.  Tavaly I'll Have Another megnyerte a Kentucky Derby-t és a Preakness-t, azonban a Belmontról a futam előtti este lejelentették sérülés miatt, és azóta nem is versenyzett többet..

 

 

Címkék: lóverseny,