Online szerencsejáték Kelet-Európában: 2014 az előremozdulás éve lesz?

2014-02-19
Az online szerencsejátékok fejlődése és szabályozása nem volt olyan gyors és sikeres Kelet-Európában, mint ahogyan azt sokan remélték. Sőt! Általánosságban elmondható, hogy a szabályozás kialakítása sokkal tovább tart, mint ahogyan azt bárki gondolta volna – a szakemberek szerint azonban az idei évben előremozdulás várható.

 

Bulgária

 

A hétmilliós lakosú Bulgária 2007 óta tagja az EU-nak, ekkor kezdte el felülvizsgálni online szerencsejáték szabályozását. Az internetes szerencsejátékokat szabályozó törvény végül azonban csak öt évvel később, 2012-ben lépett hatályba. Egy újabb év telt el, amíg a szolgáltatók ténylegesen elkezdhettek liszenszet igényelni, előtte azonban a hatóságok felállítottak egy feketelistát, mely 2014 elejére már 171 olyan szerencsejáték weboldal címét tartalmazta, melyet az internetszolgáltatóknak blokkolniuk kell.

Mivel az internetes szerencsejáték piac már a szabályozás előtt is jól kialakult volt (hiszen olyan szolgáltatók célozták meg a piacot és hirdettek az országban, mint a Sportingbet, a bwin és a Betfair) a hatóságok azt várták, hogy a szolgáltatók tolongani fognak az új helyi liszenszekért. A magas adók miatt azonban az engedélyek nem bizonyultak különösebbképpen népszerűnek. Az online szerencsejáték adókulcsát ugyanis a forgalom 15 százalékában állapították meg, ugyanannyiban, mint a földi fogadásét és lottójátékokét. Ennek köszönhetően 2013 végéig csupán két vállalat rendelkezett online szerencsejáték liszensszel az országban: a sportfogadási monopólium máltai cége, az Eurofootball Limited, és az állami lottótársaság, a Bulgarian Sports Totalisator.

A kormány végül úgy döntött, hogy ismét felülvizsgálja a jogszabályokat, és 2013 végén a bolgár parlament elfogadta azt a módosítást, mely a tiszta játékbevétel 20 százalékában állapította meg a játékadót. Az alacsonyabb adókulcs hatását az elkövetkezendő hónapokban láthatjuk majd, de annyi már biztos, hogy az adóalap változása a PokerStars-t és a Betfairt is arra ösztökélte, hogy beadja liszenszkérelmét, és állítólag rajtuk kívül több más vállalat is az érdeklődés jeleit mutatja.

 

Horvátország

 

A horvát online szerencsejáték piacban nagy potenciál rejtőzik, azonban a belépés korlátozása miatt igen szűk a mérete. A jogszabályok 2010-ben tették először legálissá az online szerencsejátékokat, de csak a meglévő földi szerencsejáték szolgáltatók számára, és csak azokra a játéktípusokra, melyeket a földi létesítményekben is kínáltak (tehát a fogadóirodák csak online fogadást, a kaszinók csak online kaszinójátékokat, az állami lottótársaság pedig csak lottójátékokat kínálhat). A jogszabálymódosítás 2010-ben lépett érvénybe, amikor Horvátország még nem volt az EU tagja, azonban a 2013. július 1-i csatlakozást követően a földi szolgáltatás meglétének követelménye ellentmondani látszik az EU szabályoknak. 

Az online szerencsejáték éves liszenszdíja 3 millió HRK (kb. 400 ezer euró), ami háromszor annyi, mint a földi fogadóirodáké, és hatszor annyi, mint a kaszinóké.

A fenti követelmények miatt, négy évvel a piac liberalizálása után a kilenc fogadóirodából csupán öt szolgáltat az interneten, köztük az állami lottótársaság, mely a lottójátékokon kívül sportfogadást is kínál. Még most sincs azonban olyan szolgáltató, mely internetes kaszinójátékokat kínálna, annak ellenére, hogy Horvátországban 13 földi kaszinókoncesszió került kiadásra.

Bár csak 4,2 millió lakosa van, Horvátország potenciálisan jövedelmező piac lehetne az online szerencsejáték szolgáltatók számára, mivel a horvátok játékra való hajlandósága meglehetősen magas. A piacvezető fogadóiroda online oldalának beindítása után 15 hónappal már a vállalat teljes forgalmának közel 40 százaléka az internetes fogadásokból származott. 2012 végén - valamivel több, mint két ével elindulása után - a Horvát Lottótársaság internetes lottóeladásai a teljes forgalom 5 százalékát tették ki, azonban az online csatornáról származott a teljes fogadási forgalom 35 százaléka. Mára a piacvezető horvát fogadóiroda forgalmának jóval 50 százalék feletti részét köszönheti az internetnek. Érdekes volna látni néhány statisztikát a kaszinójátékokról is, de ezidáig csak a nemzeti lottótársaság mutatott érdeklődést online kaszinó indítására, azonban annak indítását folyamatosan halogatja.

 

Montenegró

 

A 600 ezer lakossal rendelkező Montenegró - a régióban elsőként - már 2004-ben engedélyezte az online szerencsejátékokat. A kis piac és a szerénynek nevezhető infrastruktúra azonban nem igazán vonzotta az online, illetve a meglévő földi szolgáltatókat, így 2011-ben a hatóságok úgy döntöttek, hogy módosítják a jogszabályt. Két évvel később azonban – miután a pártok nem jutottak konszenzusra - a tervezetet elvetették. Megegyeztek, hogy a szolgáltatókra hagyják a jogszabálytervezet előkészítését, mely eredetileg 2013 közepére volt várható. A korábbi tapasztalatokból kiindulva a jogszabály hatálybalépése nem igen várható 2015 előtt. 

 

Macedónia

 

Macedónia is korán engedélyezte az internetes szerencsejátékokat, de csak mint online szerencsejáték elosztó-központ szándékozott működni: a liszenszbirtokosok nem szolgáltathattak a helyi lakosság felé.  Mivel ilyen feltételek mellett egy szolgáltató sem jelentkezett liszenszért, a hatóságok évek múltán úgy döntöttek, hogy módosítják a jogszabályt, hogy vonzóbbá tegyék a lehetőséget.

A 2011-ben elfogadott új jogszabály lehetővé tette, hogy a liszensz birtokosai mind a helyi, mind a külföldi játékosokat megcélozzák, azonban a szolgáltatóknak macedón székhelyű vállalattal kellett rendelkezniük. A liszenszdíj 50 ezer euró volt, és a forgalom 0,5 százalékát kellett adóként befizetni az államkincstárba.

2012-ben azonban a kormány ismét módosította a törvényt, és kizárólagos jogot biztosított az állami lottótársaságnak az online szerencsejátékok szervezésére. A társaság lottó-, kaszinójátékokat valamint sportfogadást kínálhat az interneten. 2013 nyarán a lottótársaság tendert írt ki egy közös vállalatban való részesedésre, mely a sikeres pályázónak lehetővé teszi, hogy VLT-ket üzemeltessen és online szerencsejátékot szolgáltasson. A Casinos Austria Internationalt választották a társaság 49 százalékos résztulajdonosává, és bejelentették, hogy 2014 első félévében elkezdik blokkolni a külföldi online szerencsejáték szolgáltatókat.

 

Bosznia-Hercegovina 

 

Az etnikailag megosztott Boszniában és Hercegovinában három szerencsejáték jogszabály létezik, de csak a boszniai Szerb Köztársaság engedélyezi az online szerencsejátékokat. Az öt évre érvényes liszenszek díja 100 ezer euró. A tiszta játékbevétel 5 százalékát kell adóként befizetni, a kaszinójátékokat plusz 5 százalék adó terheli. Az első szolgáltató 2011 januárban indította el oldalát, melyen sportfogadást és kaszinójátékokat is kínál. A vállalat az online szolgáltatás mellett földi fogadóirodákat és nyerőgéptermeket is üzemeltet. Online oldalával nem csak az állampolgárokat, de a külföldieket is megcélozza: a becslések szerint csupán ügyfeleinek 15 százaléka származik a Szerb Köztársaságból. A közelmúltban egy másik fogadóiroda is elindította online szolgáltatását, de a játékosoknak a földi irodában kell számlát nyitniuk és a pénzügyeket intézniük.

 

Szerbia

 

Szerbiában 2011-ben kezdődött el az új szerencsejáték törvény kialakítása, mely engedélyezte az online szerencsejátékokat. Ezt megelőzően csak az állami lottótársaság szolgáltathatott internetes szerencsejátékokat. A jogszabály 2011 végén lépett hatályba, de a kapcsolódó rendeletek csak 2013 augusztusában jelentek meg – így innentől vált csak lehetővé a liszenszek kibocsátása. A jogszabály elfogadható mértékű adót állapított meg: nem fogadás típusú játékok esetén a tiszta játékbevétel 5, fogadás esetén a tiszta játékbevétel 15 százalékát kell befizetniük a szolgáltatóknak az államkasszába. 2014 elején három fogadóiroda szolgáltat online, de a játékosoknak a földi irodákban kell számlát nyitniuk és a be- illetve kifizetéseket intézniük. 

 

Összefoglalva tehát, a fent bemutatott hat országban összesen csupán 12 szolgáltató aktív az internetes csatornán. Mivel ezek közül az országok közül többen már évek óta kialakult a szabályozási környezet, a piacoknak mára már ki kellett volna alakulniuk, de nem ez a helyzet. Az online szerencsejátékok tekintetében Horvátország a térség legtapasztaltabbja, de a magas liszenszdíj hátráltatja a növekedését. Mivel Kelet-Európa legnagyobb részében nagy a játékra való hajlandóság, jó piac lehet azoknak a külföldi szolgáltatóknak a számára, akik hajlandóak bajlódni az iparág problémáival, különösen melyek a lassú szabályozási változásokból következnek. 

 

Forrás: Global Betting and Gaming Consultants