Online szerencsejáték Európában: mi várható 2014-ben?

2014-02-24
Az idei évben a politikai nyomás, illetve a magas államháztartási hiány miatt több, mint egy tucat európai ország tervezi online szerencsejáték szabályozásának megreformálását. Nézzük, mi várható!

  

A két legnagyobb európai szerencsejáték piac, Németország és az Egyesült Királyság (a piaci szereplők állandó jogi fenyegetése ellenére) is idén tervezi az online liszenszek kiadását. Az Egyesült Királyság az online szerencsejátékok adóztatásának rendszerét is módosítja annak reményében, hogy ezáltal elejét veheti az adókerülésnek, és 300 millió font többletbevételhez juttathatja államkincstárát.

 

Portugáliában, Svédországban és Norvégiában is változásoknak lehetnek tanúi az online szerencsejáték vállalatok - ezek a kormányok most vizsgálják a jelenleg monopolhelyzetet biztosító piacuk megnyitási lehetőségét.

A GamblingCompliance elemzése szerint az idei évben négy ország fog online szerencsejáték liszenszeket kibocsátani, és további 10 vizsgálja felül jelenlegi szabályozását és juthat el a reformokig a következő 12 hónapban.

 

A 2014-ben liszenszet kiadni tervező országok

 

Az Egyesült Királyságban – mely a tavalyi évben a legnagyobb európai piac volt körülbelül 2,3 milliárd fontos becsült bevételével - végbemenő változások várhatóan minden más országénál jobban átalakítják a kontinens szerencsejáték szektorát. A brit szerencsejáték törvény – mely értelmében minden olyan vállalat liszenszért kell, hogy folyamodjon, mely brit és északír játékosokat fogad, vagy feléjük reklámozza szolgáltatását – várhatóan márciusban kap jóváhagyást az udvartól. Nyáron, az új jogszabály elfogadását követően várhatóan több, mint 100 szolgáltató fog liszenszért folyamodni – kétszer annyi, mint amennyi kezdetben a francia, spanyol és dán piacon megjelent.

Azonban George Osborne kancellár március 19-i költségvetési beszéde még nagyobb jelentőséggel bír majd az iparág számára, hiszen akkor derül ki, hogy mekkora adókulccsal kell majd adózniuk. Az előzetes hírek szerint a szolgáltatóknak a profit 15 százalékát kell majd adóként befizetniük – ami óriási változás a jelenleg offshore helyszínekről üzemelő vállalatok számára.

A William Hill, a Betfair, a Bwin.Party és a Paddy Power bevételének ugyanis jelentős része származik az Egyesült Királyságból - jelenleg szinte adómentesen.

Andrew Danson, a K&L Gates jogi Iroda szakértője szerint az Egyesült Királyság idei reformjával kapcsolatos “legnagyobb ismeretlen” éppen ezért az, hogy vajon a William Hill és a többi gibraltári szolgáltató tesz-e jogi lépéseket a változások miatt. Az biztos Gibraltári Fogadási- és Szerencsejáték Szövetség már jogászokat is szerződtetett, hogy tanácsokat kapjanak egy, a brit kormánnyal szembeni perhez, valószínűleg azon az alapon, hogy a reformok megszegik az EU jogszabályokat, mivel azokat az adó motiválja. 

 

Németország – mely idén 20 online fogadási liszenszet tervez kiadni -  felett is ott tornyosul a jogi fenyegetettség. Összesen több, mint 40 kérelem érkezett be ugyanis a 20 engedélyre, és a német jogászok már jelezték, hogy az elutasított jelentkezők azonnal fellebbezni fognak a döntés ellen, hogy megakadályozzák a sikereseket abban, hogy használják az engedélyeiket.

 

Szerbiában, Cipruson  - a két másik országban, mely liszenszeket adhat ki idén - lassan alakulnak a folyamatok, mivel a szabályozást a játékok széles körére szándékoznak alkalmazni.  A szerb pénzügyminiszter úgy nyilatkozott a GamblingCompliance-nak, hogy remélhetőleg 2014 elején véglegesíteni tudják az liszenszigénylés feltételeit, és folyamatban van a laborok engedélyezése és technikai sztenderdek lefektetése.

 

 

A jelenlegi online szerencsejáték rendszer felülvizsgálata

 

Hazánk mellett Portugália, Hollandia, Írország, Svájc, Bosznia, Románia, Litvánia, Svédország és Norvégia tervez idén jelentős módosításokat meglévő online szerencsejáték törvényében. Ez előrelépés ahhoz képest, hogy öt évvel ezelőtt még csupán Olaszország, Málta, Csehország, Észtország és Litvánia volt az az EU tagország, mely nyitott piaccal rendelkezett - Európa nagy részében az online szerencsejáték vagy névleg tiltott volt, vagy erős állami monopólium alatt állt.

 

 

Idén a leginkább Portugália és Hollandia áll majd a figyelem középpontjában, ahol az új jogszabályok a tervek szerint megszüntetik a hosszú ideje fennálló monopolhelyezet. A holland igazságügyi minisztérium olyan jogszabálytervezetet szándékozik elfogadtatni, mely az online szerencsejátékok szinte minden formáját engedélyezi. A két legnagyobb holland lottótársaság, a Staatsloterij és a Lotto már azon tárgyal, hogy egyesülnek annak érdekében, hogy sikeresen vehessék fel a harcot az online szolgáltatókkal szemben. A közös vállalat bevétele akár 1,2 milliárd euró is lehetne.

Magyarországon továbbra is csupán elméleti lehetőség van az online szerencsejáték liszensz igénylésére, hiszen továbbra is várat magára az ezzel kapcsolatos végrehajtási rendelet, melynek tervezetét korábban már ismertettük. Addig az egyetlen állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt TippmixPrója továbbra is monopolhelyzetben van, illetve lenne, hiszen a nagy nemzetközi irodák továbbra is gond nélkül szolgáltathatnak és reklámozhatnak a magyar játékosok felé.