Online kaszinósuli - Mi is az a videó póker?

Online kaszinó suli - 9. rész
A videó póker egy olyan kaszinójáték (és online kaszinójáték), ahol – ellentétben például a nyerőgépekkel – számít a játékos felkészültsége, tudása.

 

A videó pókert nem valódi ellenfelek, hanem 'a ház' ellen kell játszani (a kaszinó által meghatározott fix oddsokkal), a nyerőgépekhez hasonló gépeken. A videó póker szabályai a five card drawra épülnek, melyben a játékosok öt lapot kapnak, és legalább egyszer cserélhetnek. A játékos akkor nyer, ha az ötlapos kombinációja eleget tesz a gép nyereménytáblázatban szereplő minimális követelményének. 

 

A videó póker népszerűsége folyamatosan nő, ennek oka pedig többek között az, hogy

- mind a földi, mind az online kaszinókban játszható,

- a játék nagyon hasonlít a hagyományos pókerhez, így a játékosok többsége eleve tisztában van az alapvető játékszabályokkal,

- lehetőséget ad a gyors játékra,

- nincs izgága partner, zavaró figyelemelvonás, ellendrukker közönség, illetve

- a játékos saját maga hoz döntéseket, így a tudása nagymértékben befolyásolhatja a nyeremény összegét.

 

 

A videó póker azonban nem a hagyományos póker szimpla számítógépes, adott esetben online kaszinó-szoftveres adaptálása – aki erre számít, az csalódni fog. Melyek a legfőbb különbségek?

- Az asztali játék esetén, ha győzni szeretnénk, jobb lapokat kell tartanunk a kezünkben, mint a velünk egy asztalnál ülő többi játékosnak. A videó póker esetében mi vagyunk az egyedüli játékosok, és a gép sem akar legyőzni minket.

- Az asztali póker esetében működhetnek a különböző pszichológiai trükkök, blöff, stb., a videó póker esetében ez természeténél fogva kizárt.

- Az asztali játék esetében a téteket általában több körben emelik a játékosok, míg a videó póker esetén a legtöbbször csak egy körben, rögtön a legelején lehet elhelyezni a téteket.

- Az asztali játékban mindig nyer valaki, és akár az a játékos is győztesen állhat fel, akinek nem a legjobb lapjai voltak. A videó pókerben a játékos akkor nyer, ha a kezében lévő lapok egyezést mutatnak a fizetési tábla valamelyik kombinációjával.

- Az asztali pókerben a nyeremény független attól, hogy a játékos egy párral vagy Royal Flush-sel nyer, addig a videó pókerben minél jobbak a kézben lévő lapok, annál nagyobb lesz a nyeremény.

- Az asztali pókernél, ha két játékosnak ugyanolyan nyerő kombinációja van, pl. Full House, akkor az egyes kártyák fogják eldönteni, ki a nyerő – például az, akié a három király kombináció. A videó póker esetén a játékos a kifizetési tábla alapján kapja meg a pénzét, így az összes Full House kombináció ugyanannyit ér, kivéve persze, ha nincs speciális esete a fizetési táblának.

- Az asztali pókerben a játékosok sorrendbe rendezve teszik le a kártyákat, a videó pókerben ez eleve lehetetlen, mivel nincs valóságban létező kártya.

- Egyes videó póker játékok esetén például jackpotot érhet az, amikor a képernyőn megjelenő Royal Flush sorrendben is van (A, K, Q, J, 10 vagy 10, J, Q, K, A). Ez az asztali játékban fogalmilag kizárt, mivel a játékosok eleve sorrendbe rendezik a kezükben lévő kártyákat.

 

Az online kaszinók esetében további előnyökkel is számolhat a játékos:

- nincs tömeg, tülekedés,

- nagy játékvariációkkal találkozhat egyes online kaszinókban,

- a kaszinó auditálási jelentésében szerepel, hogy mekkora kifizetési rátával dolgozik a kaszinó, illetve

- a bónusz szabályzat alapján általában a különféle jogcímen kapott bónusz is megjátszható videó pókeren.