Online kaszinójátékokról kezdőknek

Online kaszinó suli - 2. rész
Mi is az a „house edge”, vagy magyarul a „ház haszna”, és miért tudnak a játékosok nyerni akkor is, ha az esélyek ellenük vannak?

 

Bár sokfajta kaszinójáték van, az összes esetében a közös szabály az, hogy mindig a kaszinó ellen tesszük a tétet („ház”, „house”). Ha vesztünk, a ház elveszi a tétünket, ha pedig nyerünk, a ház adja oda az ő tétjét. Ha kaszinójátékokkal kívánjuk tölteni az időnket, nem árt tisztában lennünk a „house edge” fogalmával, és azzal, miért tudnak a játékosok nyerni akkor is, ha az esélyek ellenük vannak.

 

A kaszinójátékok többsége az esélyek játéka, tehát a szerencsénkre vagyunk utalva, bár vannak olyan játékok is (például a black jack), ahol számít a tudás is – azt azonban tudnunk kell, hogy hosszú távon minden egyes játékba be van építve a ház haszna, tehát a kaszinó mindig nyer. Ez úgy lehetséges, hogy a kaszinó a nyereményeket nem a valós esélyek alapján fizeti, így technikailag minden egyes játékostétből profitál.

 

  

Hogyan működik ez a valóságban?

 

Rakjunk 1 forintot egy számra minden egyes pörgetésnél. A rulettkeréken 37 vagy 38 szám található, attól függően, hogy amerikai vagy európai rulettet játszunk, így tehát 37:1 vagy 38:1 az esélye annak, hogy nyer a tétünk. Amennyiben európai rulettet játszunk, akkor elméletileg azt várjuk, hogy 37 pörgetésből egyszer nyerni fogunk. A gyakorlatban nem egészen így működik, de hosszabb időtartam alatt valószínűleg minden egyes szám kijön 37 pörgetésenként.

 

Amennyiben a kaszinó a valós esélyek (oddsok) alapján ajánlaná a nyereményt, akkor nem profitálna a játékból, tehát a valóságban a valós és az ajánlott oddsok eltérnek egymástól.

 

Valós esélyek (36:1) alapján 1 forint téttel 37 forint nyereményt szerezhetünk (36 pörgetés során nyeremény nélkül, egy pörgetéssel pedig 37 nyereményt feltételezve), a veszteségünk pedig nulla forint.

 

A kaszinó által kínált oddsok (35:1) alapján 1 forint téttel 36 forint nyereményt szerezhetünk (a várható veszteség a 37. pörgetés 1 forintja), a valós és a kínált odds különbsége (37 forint -36 forint = 1 forint, ez a 37 forintnak 2,7%-a) pedig a ház haszna, jelen esetben tehát 2,7%. Elmondhatjuk tehát, hogy ebben az esetben a kifizetési ráta 97,3%, hosszabb távon az összes tétből ennyi jut vissza a játékosokhoz – azaz minden feltett 100 forintból 2,7 forint a kaszinóé lesz.

 

Természetesen különböző játékokon más-más a house edge, éppen ezért érdemes körülnézni, és nem vesztegetni időnket azokra a játékokra, ahol nagy a kaszinó haszna. Ráadásul a house edge csak hosszú távon igaz, ezért lehetséges az, hogy egy-egy játékos többet nyerhet, mint amennyit tétnek feltett. 

 

Visszatérve a rulettes példához, ha például az első körben feltett tétünk nyer, akkor egy forint befektetéssel 35 forint a nyereségünk, és ha ezen a ponton megállunk, akkor ennyi is marad, ha azonban tovább játszunk, akkor az is lehet, hogy 20 pörgetés után profit nélkül hagyjuk ott a játékot. Az is lehet, hogy 100 pörgetés alatt ötször jött ki a szám, amit megtettünk – ebben az esetben is nyereséggel távozunk, mivel az összes tétünk 100 forint, a nyereményünk pedig 5x36 forint, azaz 180 forint, a kettő különbsége pedig 80 forint, ez a nyereményünk. Nem igaz tehát az, hogy nem lehet nyerni (lehet, csak szerencse kell hozzá), ám tudomásul kell vennünk, hogy hosszabb távon mindig a kaszinó nyer, tudni kell tehát időben kiszállni.