Online-szerencsejáték adóval az IMF kegyeiért?

2012-10-21
Lázár János szerint a kormány a bankokkal, az energiaszektorral és adott esetben az online-szerencsejáték szektorral finanszíroztatja meg a hiánycsökkentést; a három százalékos hiánycél megvalósul és az ország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól.A Miniszterelnökséget vezető államtitkár az ATV vasárnapi esti, Szabad szemmel című műsorában hangsúlyozta: a miniszterelnök pénteki brüsszeli tárgyalása alapján "egy hajszálra vagyunk" már csak a 3 százalék alatti tartománytól, tehát Brüsszel nagyjából elfogadta a kiigazítás céljait, eszközeit.

Arra a kérdésre, hogy a brüsszeli jóváhagyáshoz lesz-e szükség további intézkedésekre, az államtitkár úgy válaszolt: "vagy más intézkedésekre lesz szükség és bizonyos intézkedésekre pedig nem".
Mint mondta, nem az eszköz a fontos, hanem a cél. A kormány döntése egyértelmű, a terheket döntő mértékben a bankszektornak, a közüzemi szektornak, az energiaszektornak és adott esetben az online-szerencsejáték szektornak kell viselnie - jelentette ki.

 

Fortunaweb megjegyzés: az online-szerencsejáték szektor megadóztatása még meglehetősen odébb van. A törvényben foglaltak szerint a külföldi szolgáltatóknak magyarországi tükörszerverre, magyar képviselőre lesz szükségük ehhez, azonkívül úgy kell alakítaniuk oldalukat, hogy a magyar játékosok csak a kártyajátékokhoz és a lóversenyfogadáshoz férhessenek hozzá, ugyanis a törvény alapján jelenleg legálisan csak ezek játszhatók. Így  talán hozzájut az Állam a nettó játékbevétel 20%-hoz, miközben a hónap elején betiltott, magyar vállalkozásokat eltartó pénznyerő szektor szerveres pénznyerő automatái 33%-os adót fizettek volna legkésőbb január elsejétől.

 

Tehát összefoglalva: érdekes, hogy éppen ezt a bevételi forrást jelölte meg Lázár úr plusz bevételi forrásként az interjúban, miközben épphogy éves szinten 30 milliárd forintos bevételkiesést kell a költségvetésnek más forrásból fedeznie, amíg az oly bizonytalan online- szerencsejáték pénzek el nem kezdenek csordogálni az államkassza felé.