Ön szeretne kártyázni ezzel a fura robottal?

2016-12-02
Homokóra alkat, rendíthetetlen nyugalom, barátságos arc – ő „Min”, a robot, melynek megalkotói világszerte forradalmasíthatják a kártyaosztást a kaszinókban.

 

A karcsú barna annak az emberszerű elektronikus krupiénak a prototípusa, melyet egy hongkongi szerencsejáték gépeket gyártó vállalat, a Paradise Entertainment Ltd fejlesztett, és mely jelentősen csökkentheti a kaszinók munkaerő-költségeit, valamint új piacokat nyithat a kaszinószolgáltatók számára. Ugyan képességei jelenleg még csak a kártyaosztásra teszik alkalmassá, a tervek szerint a jövőbeli fejlesztések eredményeként a robotosztó hamarosan felismeri a játékosok arcát is, és több nyelven tud majd velük kommunikálni.

 

Miután tavaly év végén bemutatták egy makaói szerencsejáték kiállításon, Mint és klónjait kezdetben az Egyesült Államokban állítják munkába, ahol a munkaerővel kapcsolatos költségek arányaiban magasabbak, mint Ázsiában, és ahol az embereknek igen, a robotoknak azonban nincs megtiltva, hogy krupiéként dolgozzanak. A Paradise több tengerentúli vevőjelölttel is tárgyalásban van, de nem árulta el, hogy mennyit kér egy-egy robotért. „Mi vagyunk az első olyan szerencsejáték felszerelés gyártó a világon, mely ember formájú osztórobotot készít.” – mondja.

 

Fotó: Bloomberg 

 

Az automatizált asztali játékok az észak-amerikai szerencsejáték ipar egyre növekvő szegmensét jelentik – mondja Christopher Jones, a New York-i Union Gaming Group LLC elemzője. Az elektronikus asztali játékok segítségével a kaszinók csökkenthetik a kis címletű játékok emberi erőforrás igényét. A kezdő játékosok ugyanakkor előnyben is részesíthetik a robotikus asztalokat, mert így kevésbé jönnek zavarba, ha hibáznak – állítja. Ugyan az USA-ban relatíve újdonságnak számítanak, a robotok Jones szerint jogilag a virtuális osztók kategóriájába esnek.

 

A robotok jó megoldást jelenthetnek olyan joghatóságokban, ahol a valódi, élő osztók tilalom alá esnek – mondja Carlos Siu, a makaói Műszaki Főiskola szerencsejáték oktató- és kutatóintézetének professzora. A Genting Malaysia New York állambeli létesítménye, a Resorts World Casino elektronikus játékasztalokat működtet, mert az állam jogszabályai nem engedélyezik az élő osztók alkalmazását – mondja Jones.

 

Fotó: Bloomberg 

 

Siu szerint Makaóban, a világ legnagyobb szerencsejáték központjában, a gépek kevésbé tűnnek vonzónak. Az ázsiai ügyfelek jobban szeretnek nagy tömegben, zajban játszani, jobban szeretnek évődni az osztókkal és a többi játékossal, mint ülni egy gép előtt. „Itt a játékosok gyakran az asztalra csapnak, és kiabálnak, hogy ezzel is fokozzák a hangulatot.” – mondja. „Nem vagyok biztos benne, hogy a robot-osztók helyesen ítélik meg a játékosok pszichés állapotát, és erre megfelelő választ adnak.”

 

Ezen felül, Siu szerint a makaói szerencsejáték ipar lassulása miatt hamarosan több krupié lesz a szükségesnél. Bár a Paradise nem közölte, hogy tervezi-e itt a robotok értékesítését, ha így lesz, az biztos parázs ellenkezést vált majd ki a szakszervezet részéről, mely eddig is azért lobbizott a makaói kormánynál, hogy tiltsák meg a külföldi osztók munkavállalását. A makaói jogszabályok szerint jelenleg csak helyieket alkalmazhatnak ilyen pozícióban.

 

Egy rivális gyártó, a Hanson Rototics már eladott egy általuk fejlesztett terméket – mely interaktív, és képes különböző arckifejezéseket is mutatni – egy makaói kaszinónak – állítja a hongkongi cég marketing vezetője, Jeanne Lim, aki nem volt hajlandó elárulni, hogy melyik vállalat volt.

 

A Paradise Entertainment most azon dolgozik, hogy még életszerűbbé varázsolják robotjukat. A kártyatartókba helyezett szkennerek lehetővé teszik, hogy a gép felismerje az éppen kiosztott lapot. A fejlettebb modelleknek beépített arcfelismerő szoftvere lesz, úgyhogy az ügyfelek, különösen a fontos high-rollerek, személyre szabottabb szolgáltatást kaphatnak, például a nevükön szólítják őket a gépek.

 

Fotó: Bloomberg 

 

A Kam Pek Paradise, egy az SJM Holdings tulajdonában lévő makaói kaszinó, melyet a Paradise Entertainment üzemeltet, pár hónappal ezelőtt már elkezdte bekérni a VIP ügyfelek személyes adatait és fotóit, hogy a biztonsági kamerák felismerjék őket, és automatikus sms-ben értesítsék a játéktér vezetőjét az érkezésükről – mondja Chun. Ugyanezt a technológiát lehet használni a már ismert bajkeverők érkezésével kapcsolatos értesítés kiküldésére is.

 

A biztonság és vendéglátás területén várható potenciális előnyeik mellett, a robotok hatékonyabbak a kártyaosztásban is, egy adott periódusban általában 30 százalékkal jobbak, mint az emberek – állítja.

 
Címkék: kártya, kaszinó,