Ön sikeres pókerjátékos? Akkor sikeres lehet az üzleti életben is!

Az üzleti és a pókervilág sokkal közelebbi kapcsolatban van, mint azt gondolnánk. Azok a tulajdonságok, melyek a pókerjátékosokat győzelemre viszik, ugyanúgy segítségére lehetnek az üzleti világban eredményekre vágyók számára is, és ez fordítva is igaz.

 

Nézzük, mi a közös a pókerjátékosok és az üzletemberek világában a Forbes magazin szerint:

 

1. Bizonytalan adatokkal kell dolgozni

 

Először is mindent elsöprő magabiztossággal kell rendelkezni, hinni abban, hogy valami egyedit tudunk letenni az asztalra. A pókerben és az üzleti életben egyaránt bizonytalan adatokkal kell dolgozni, így a saját, bizonyított stratégiáinkra kell támaszkodni. A szerencse is nagy szerepet játszik mindkettőben: az általunk jó lapoknak hitt leosztás akár rossznak is bizonyulhat, ha a piac ellenünk dolgozik.

 

2. Célunk a csaták megnyerése helyett a háború megnyerése

 

Az üzletben senki sem csak egyetlen leosztás megnyerésére játszik, hanem a végső győzelem megszerzése az, amit szem előtt tartanak. A rossz eredmények, elvesztett leosztások megbocsáttatnak, ha még marad annyi tartalék, hogy újra tétet tegyünk, és a végén a legjobb pillanatban győzelmet arassunk.

 

3. A kockázat elkerülhetetlen, így hát használjuk fel azt a saját előnyünkre

 

A pókert jól csak nagy kockázat árán lehet játszani, és ugyanez érvényes az üzletben is. A kártyánál, ha biztosra játszunk, és csak arra várunk, hogy jöjjenek a jó lapok, és jó nagy tétet tehessünk rá fel, akkor nem tudunk növekedni.  A siker abban rejlik, hogy meglássuk a sűrűbben jövő, kisebb lehetőségeket, és azokat az ellenfeleket előzetesen kielemezve ki is használjuk. Ehhez fontos, hogy merjünk kockáztatni. Ugyanez érvényes az üzleti életre is.

 

4. Szerezzünk annyi ismeretet, amennyit csak lehetséges!

 

Az egyik legnagyobb és leggyakoribb hiba  a pókerben és az üzleti életben is, hogy a résztvevők nem végeznek előzetes kutatást, nem tanulmányozzák és értik a versenyhelyzetet. A pókerben a sikeres játék része az, hogy ismerjük, hogyan játszanak ellenfeleink, milyen technikákat használnak, és nonverbális jelzéseik mit jelentenek.

A reklámszakmában például ez rendkívül fontos. Fontos megvizsgálni az ellenfeleket, hogy ők hogyan prezentálják az anyagokat, milyen technikákat alkalmaznak, miben jók, és miben rosszak.

 

5. Soha ne hajszoljuk a játékot (üzletet), akkor sem, ha a dolgok jóra vagy rosszra fordulnak

 

Az ingadozások köztudottan a játék részét képezik. Ugyanakkor azok a játékosok, akikben nincs bátorság és hosszabb távra szóló előrelátás, rossz időket élhetnek át.

A nyertesek sem élvezik a rossz kártyajárást, de magabiztosságuk segít abban, hogy túlessenek rajta.  Tudják, hogy hosszútávon a pénz ahhoz megy majd, aki az oddsokat okos döntésekkel folyamatosan a javára fordítja.

 

6. Mindig mérlegeld döntésed utólag is, a kimeneteltől függetlenül

 

Fontos utólag újra kielemezni  minden fontos döntésünket, függetlenül attól, hogy az eredmény jó, vagy rossz volt. Sokat tanulhatunk abból, hogy a jó döntések miért hoznak néha rossz eredményt külső hatások, például  az ellenünk dolgozó versenytársak által hozott döntések miatt.

 

7. Mérjük fel ellenfeleink erejét

 

A legjobb üzletemberek azok, akik ismerik a többi játékost. Nem csak a saját leosztásukra vagy helyzetükre figyelnek, hanem az ellenfelére is. Felfegyverzik magukat a lehető legtöbb információval, ami a legjobb kimenetelhez segíti őket, ugyanúgy, mint a pókerjátékosok, akik a kezükben tartott leosztást az asztal körül elérhető összes információra alapozzák.

Az üzletemberek is megértik, hogy míg a pozitív végkifejlet a legfontosabb, fontos azt átlátni, hogyan érjük azt el. A szituáció helyes értékelésével billenthetjük a valószínűségi mérleg nyelvét a mi javunkra.

 

8. Ne engedd, hogy az egód útban legyen

 

Sok pókerjátékost megakadályoz az egója abban, hogy eldobjon egy vesztes leosztást. Pedig a póker maraton, nem sprint. Az a cél, hogy bizonyos leosztásoknál nyerni tudjunk, és így a játék előrehaladtával növeljük zsetonjaink mennyiségét. Nem egy nagy, gyors nyerésről szól a dolog. Ugyanígy az üzleti életben is keményen kell dolgozni azon, hogy kapcsolatokat, bizalmat, és klientúrát hozzunk létre. Ez egy hosszú játék, tehát amikor bezavar az egónk, és ennek hatására elhamarkodott döntéseket hozunk, az egész vállalkozásunk kárát láthatja.

 

Címkék: póker,