Ön nyert! Vagy mégsem? 2,4 milliárdos per lehet egy sorsjegy miatt

2014-09-23
Amerikában, ahol még a legyet is beperelik, ha hangosan zümmög, több száz felbőszült kaparós sorsjegy vásárló szeretne elégtételt egy rosszul megszerkesztett sorsjegy miatt. Nézzük a részleteket.

 

Bajba került a Texasi Lottótársaság azok után, hogy egy kaparós sorsjegyen félreérthetően fogalmazták meg a nyeréshez szükséges feltételeket. A játékosok közül volt, aki a szelvény lekaparása után azt hitte, hogy félmillió dollárt nyert, és sikítva, örömtáncot járva ünnepelte az eseményt, míg mások nyugodtabban könyvelték el, hogy nyertek. A végén valószínűleg mindenkinek egységesen ment fel a vérnyomása, amikor a terminállal való ellenőrzés után azt a választ kapták a géptől, hogy ezúttal mégsem nyertek.

 

A szeptember elseje óta forgalomban lévő sorsjegy, illetve a „károsultak” ügyét egy Manfred Sternberg nevű houstoni ügyvéd vette kézbe. Elmondása szerint a lottócégnek jobban kellene vigyáznia hírnevére, hiszen egy megbízhatatlannak, sőt „csalónak” megbélyegzett cégtől nem szívesen vesznek az emberek szerencsejátékot.

 

A félreértés a „Fun 5’s” elnevezésű kaparós sorsjegy miatt támadt. A szelvényen 5 különböző játék van, melyből 3-nál kétféleképpen lehet nyerni, egynél csak egyféleképpen, de itt csak egy feltétel is van megadva. Az ötödik, kérdéses játéknál az előző háromhoz hasonlóan 2 feltétel van megadva, és ugyanúgy nincs közöttük az „és” szócska, ennek következtében a játékosok azt hitték, hogy itt is elég csak az egyik feltételnek megfelelni. A megfogalmazás egészen pontosan így hangzik: „Amennyiben három darab „5” számot talál egy sorban vízszintesen, függőlegesen vagy átlóban, megnyeri a NYEREMÉNY mezőben található összeget. Ha pénzeszsák szimbólumot talál a 5x mezőben, akkor a NYEREMÉNYNEK az ötszörösét nyeri.”

 

 

A vásárlók azt hitték, hogy elég a második mondatban megfogalmazott feltételnek megfelelni ahhoz, hogy nyerjenek, ám a társaság szerint az ötszörözött nyereményhez mindkét feltételnek teljesülnie kell.

 

A Lotto Report oldal több száz csalódott ügyféltől kapott panaszt az elmúlt három hétben. Az oldal üzemeltetője, Dawn Nettles úgy nyilatkozott, hogy amit a lottótársaság csinál, az egyenesen kegyetlen. Az emberek elmennek megvenni a sorsjegyet, lekaparják, majd a nyeremény láttán majd kiugranak a bőrükből. Még a járatlan boltos is azt mondja, hogy igen, tényleg nyert, aztán amikor átszkennelik a gépen, az kidobja, hogy tévedtek.

 

A sorsjegy ma is forgalomban van, és a lottótársaság nem is tervezi azt visszavonni. A szóvivő szerint világos, hogy mindkét feltételnek meg kell felelni a nyeréshez, a második mondat csak kiegészíti az elsőt.Sternberg ezzel nem ért egyet, és reményei szerint a csalódott játékosok együttvéve 10 millió dollár kártérítésre lennének jogosultak.

 

 

Nem lesz azonban könnyű dolguk, hiszen a Texasi Lottótársaság jogi szempontból szuverenitást élvez, és csak az állami jogalkotók engedélyével perelhető. A per csak a gyártó, vagy bizonyos esetekben a forgalmazók ellen irányulhat.

 

Sternberg szerint meg fogják kapni az engedélyt a perre. „Amit mi kérünk, az ennél a cégnél filléreknek számít. Egyébként meg nekik is fontos a jó hírnév visszaállítása, hogy az emberek ne higgyék őket csalóknak.”

 

Kíváncsian várjuk a történet végét. Nem lennénk meglepve, ha a pereskedni imádó amerikaiak a hírek hatására megrohamoznák a boltokat, hogy ők is beszerezzenek egy kétértelmű (akár nyeretlen) szelvényt, hogy részt vehessenek a perben, hátha kapnak egy részt a 10 millió dollárból.

 

A kaparós sorsjegyek forgalma Magyarországon is folyamatosan emelkedik, az Ötöslottó és a Tippmix mellett a legnépszerűbb játékok közé tartozik annak ellenére, más országoktól eltérően  nem nyilvános az az adat, hogy melyik sorsjegyfajtából vagy sorozatból van még bent a főnyereményt tartalmazó szelvény. Vagy lehet, hogy éppen ezért?