O’Brien-ék taroltak az Epsom hétvégéjén

Aidan O’Brien, az ír sztártréner lovai domináltak a világ leghíresebb lóversenyén, az Investec (Epsom) Derby-n, ahol még az angol királynő is tiszteletét tette.

 

A sikerszéria pénteken, a hároméves kancák számára kiírt Investec Oaks-szal kezdődött, ahol Aidan O’Brien egyik neveltje, a 20-1-es odds-szal induló Was (Seamus Heffernan) nyakhosszal verte a 16-1-es oddszal futó Shirocco Star-t. A sokak által esélyesnek tartott The Fugue futott be harmadikként, a futam favoritja, Maybe pedig csak ötödik lett.

 

 

O’Brien, aki idén a 2000 Guineas-t és az 1000 Guineas-t is megnyerte, ezzel a győzelemmel ünnepelhette kétszázadik Group 1, valamint negyedik Oaks sikerét.

 

A sikertörténet szombaton folytatódott…

A nap első Group 1-es futamán a  Coronation Cup-on Aidan O’Brien neveltje, St Nicholas Abbey megvédte címét a tréner 19 éves fiával, Joseph O’Brien-nel a nyeregben.

 

O’Brien-ék és a Ballydoyle csapat menetelése Derby-n folytatódott, ahol  a szintén Aidan O’Brien által trenírozott Camelot  lett a befutó, szintén Joseph O’Brien-nel a hátán. Camelot-nak tehát sikerült az, amiben sokan kételkedtek: favoritként tudott nyerni.  Nem is akárhogyan, abszolút magabiztos versenyzéssel hagyta maga mögött nyolc kihívóját (ez volt 1907 óta a legkisebb Derby mezőny). Öt testhosszal verte a 9-1 odds-szal induló, másodikként érkező Main Sequence-t, harmadikként a szintén Aidan O’Brien által trenírozott Astrology futott be (ő 13-2-es odds-szal indult).

 

 

Camelot ezzel már a második klasszikus futamot nyeri idén, hiszen múlt hónapban a 2000 Guineas-on is ő győzedelmeskedett. Továbbra is megvan tehát az esély, hogy Nijinsky 1970-es sikere után ismét legyen hármas korona győztese Angliának – ehhez a korona harmadik ágát, a St. Leger-t is nyernie kell.

Ez az első apa-fiú győzelem az Epsom Derby 233 éves történelmében, Aidan O’Brien fia, a 19 éves Joseph O’Brien egészen kiváló zsokévá érett. Hihetetlen sikereket tudhatnak magukénak ebben az évben, hiszen már a negyedik klasszikus brit futamot nyerték idén, most hétvégén pedig az Epsom mindhárom Group 1-es futamán ők győzedelmeskedtek.

 

Camelot az idén elpusztult Montjeau negyedik Derby győztes utódja: Motivator (2005), Authorized (2007) és Pour Moi (2011) után sikerült elhódítania a kupát.

 

Címkék: lóverseny,