Nyolcmillió eurót csaltak össze a bundabotrány szereplői

2013-02-04
A nemzetközi labdarúgó bundabotrányban 380 mérkőzés volt érintett Európában, ebből Magyarországon 50 embert gyanúsítanak 33 mérkőzés manipulálásában.

 

A nemzetközi labdarúgó bundabotrányban 380 mérkőzés volt érintett Európában, s a befolyásolt találkozók összesen 8 millió eurónyi (nagyjából 2,3 milliárd forint) hasznot hoztak a csalóknak.

 

Magyarországon ötven embert gyanúsítottak meg 33 labdarúgó-mérkőzés eredményének manipulálása és az ezzel kapcsolatos fogadási csalások ügyében abban a nemzetközi bundabotrányban, amelyben egy nemzetközi bűnszervezet a gyanú szerint az Európai Unió országaiban mintegy 380, Európán kívül pedig további 300 mérkőzést bundázott meg.

 

Az öt ország együttműködésében működő közös, nemzetközi nyomozócsoport tevékenységét hágai sajtótájékoztatón ismertették hétfőn. Rob Wainright, az Europol vezetője sajtótájékoztatón bejelentette, a közös nyomozás eredményeként 15 országban 425 korrupt játékost és egyéb hivatalos személyt, valamint bűnözőt azonosítottak, akik részt vettek a bűncselekmények elkövetésében.

 

Németh Baján, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozója elmondta, hogy Magyarországon egy időben 12 helyen tartottak házkutatást, amelynek keretében 320 ezer eurót foglaltak le a hatóságok, három játékost és négy játékvezetőt pedig őrizetbe vettek.

 

Az összecsapások befolyásolása kiterjedt a világbajnoki és Európa-bajnoki selejtezőkre, valamint számos európai ország élvonalbeli bajnokságára. A nyomozók azt is felderítették, hogy ázsiai bűnözők ugyancsak részt vettek a fogadási csalásokban, s a szóban forgó mérkőzések közül néhányat Európán kívül rendeztek.

 

Forrás: MTI