Nyerőgépbiznisz Szlovákiában és Romániában

2013-09-10
Cs. Attila tavasszal nyilatkozott nekünk a hazai Senator VIP Clubok bezárásával kapcsolatban. Most a vizsgálat helyzetéről és a környező országokban lévő termeiről kérdeztük.

 

Áprilisban a hatóság a helyszínen leplombálta a social gaming gépeket a vizsgálat befejezéséig. Lezajlott a vizsgálat öt hónap alatt?

Sajnos nincsen előrelépés ezügyben, az ingatlanokat felszabadították, de a gépek ugyanúgy lefoglalásban vannak.

 

Tehát a gépeket elszállították a saját raktáraikba?

Igen, a gépek változatlanul hatósági lefoglalásban vannak. 

 

Szlovákiában és Romániában is nyitottak termet, sőt a romániainak Senator VIP Club a neve, mint az itthoninak is volt. Ezekről tennék fel pár kérdést. Miért döntött úgy, hogy a környező országokban nyit termeket?

A Senator cégcsoportnak eddig is voltak játéktermei a két országban, maximum eddig nem volt érdekes a tiltás előtt ez senkinek.

 

A magyarországi Senator Vip Club bezáratása után miért választották ugyanezt a nevet a Romániában nyílt termüknek?

Romániában azért cseréltünk nevet, mert a törvény korlátozza a casino-játékterem neveket, illetve az ehhez tartozó szimbólumok és reklámok megjelenését is. A Senator Vip Club közösségi médiában is hirdethető név, ami manapság már fontos.

 

Könnyebb vagy nehezebb eleget tenni az ottani feltételeknek, mint a betiltás előtti magyar szabályozásban előírtaknak?

Mindkét országban nehezebb üzemeltető céget indítani, de eltérőek a rendszerek és a szabályok is.

 

Sikerült-e az itthon kitiltott gépeket újra munkába állítani odakint?

Nem tudtuk használni a magyar gépeket mivel a szlovák rendszer más technikai megoldásokra épül, Romániában pedig újra kell őket típusengedélyeztetni és exportálni, így egyszerűbb országon belül bérelni. Hosszútávon tudnánk Romániában használni a gépeket, de a nyelvezetet és bankjegyvizsgáló kérdéseket akkor is meg kellene oldani.

 

A játékterem nyitásához milyen feltételeknek kell megfelelni Szlovákiában illetve Romániában? Milyen fix, illetve forgalomfüggő adók, díjak vannak ezekben az országokban?

Szlovákiában két rendszert különböztetnek meg: a hagyományos nyerőgépet, aminek limitált maximum tétje van és lassított a  játék; és a VLT rendszert, ami megegyezik az itthoni pI. tét/nyeremény rendszerrel, de a programok szerver alapon működnek. Adóban is eltérnek 350 EUR/480 EUR havonta típusonként. Romániában nincsenek ennyire bonyolult rendszerek, ott 200 EUR/hó a játékadó, de több az adminisztrációs követelmény. Ami mindkét országban közös, hogy negyedévre előre kell fizetni az adót.

 

Milyen az ellenőrzés a Magyarországon megszokotthoz képest?

Tapasztalatom szerint több volt a magyarországi ellenőrzések száma, de ez a szlovák rendszernél a biztonságtechnika miatt kevesebb. Romániában 60.000 nyerőgép van és nagy területek, így lassabban érnek körbe a szervek.

 

Milyen arányban vannak Magyarországról jött magyarok illetve helyiek a szlovákiai és a romániai termekben?

Játékosokat tekintve - mivel Pozsony és Kolozsvár a fő területünk - itt nincs nagy jelenlét a magyar játékosok részéről, a határmenti teremben 50-50 százalékos a magyar-szlovák eloszlás.

 

Köszönöm az interjút.