Nyáron indulhat a közös európai póker játékostér?

2017-05-16
A legújabb hírek szerint, egy éves előkészítő munka után, a nyár közepén elindulhat a nagy közös európai online póker játékostér.

 

A médiahírek szerint az Olaszország, Portugália, Franciaország és Spanyolország részvételével zajló tárgyalások a végső szakaszba értek, és Ausztria, Németország valamint az Egyesült Királyság is csatlakozik a potenciálisan létrejövő szerződéshez.  

 

A tárgyalások egyik fő prioritása a piacok egyesítésével kapcsolatos két fő kihívás megoldása – nevezetesen az online póker adózásának egységesítése a különböző jogállamokban, valamint biztosítani, hogy egyes technikai standardok mindenütt érvényesüljenek, különösen mivel készpénzes játékokról van szó.

 

Mikor pár évvel ezelőtt a nagy európai piacokon beindult az online pókerszektor, a jogalkotók úgy döntöttek, hogy a játékokat csak a saját országukban élő játékosok számára teszik elérhetővé. Ez azt eredményezte, hogy bár látszólag összességében virágzott az online szerencsejáték piac, a likviditás hiánya miatt a pókerszektor hanyatlani kezdett.

 

2016-ban például az olasz online szerencsejáték ipar összesen 1,03 milliárd euró bevételt ért el, mely 25%-os emelkedés volt az előző évhez képest. Míg minden vertikál növekedést könyvelhetett el a 2015-ös évhez képest, az online póker szektor továbbra is lejtmenetben volt, és 10%-kal, 133 millió eurósra zsugorodott.

 

Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Portugália és más EU tagországok ezért összefogtak, és most az utóbbi idők egyik legizgalmasabb tervét igyekszenek megvalósítani. Arról is szó van, hogy amennyiben ez sikeresnek bizonyul, az európai szabályozók esetleg kiterjesztik az együttműködést más szerencsejátékokra is, például a fogadási tőzsdére.

 

A Pokerscout legutóbbi forgalmi adatai szerint egyébként a legnagyobb európai pókerközösség a PokerStars.es-é: itt egy 7 napos periódus alatt átlagosan 1.400 készpénzes játékos fordul meg. Ezt követi a Winamax.fr 1.000 játékossal, majd a PokerStars.it (850), a PokerStars.fr (550), a PokerStars.pt (525), a PartyPoker.fr (350), és a iPoker.it (300).