Növeli a szerencsejátékok adóját a lett kormány

2019-12-09
A lett parlament 2020. évi költségvetésében új törvényjavaslatot hagyott jóvá, mely növeli a földi szerencsejátékok adóját.

 

A törvényjavaslat szerint az új szabály azonnali életbe lép azon szerencsejáték-létesítmények esetén, amelyek olyan játékokat kínálnak, mint a nyerőgépek, kártya- és kockajátékok valamint a rulett. Ezt az új adóemelést eredetileg októberben javasolták, és az év első napján lép hatályba.

 

Az új törvény részeként az állami költségvetés kapja a legnagyobb hozzájárulást a szerencsejáték-szektorból. A szerencsejáték-létesítményeket fogadó helyi önkormányzatok továbbra is fognak részesedést kapni az adóbevételből, de ennek mértéke csökkenni fog ahhoz képest, amit az új jogszabály életbe lépése előtt kaptak.

 

Az asztali kaszinójátékok éves adója 23.400 euróról 28.800 euróra nő asztalonként; a nyerőgépeké pedig 4.164 euróról 5.172 euróra.

 

A lett pénzügyminiszter szerint a módosítás célja az adóterheknek a munkaerőről a kaszinóüzemeltetőkre történő áthelyezése, ráadásul jelentősen, akár 75%-kal is megnövelheti az állam által beszedett adóbevétel összegét. Az új jogszabály szerint a teljes bevétel 90%-a lett kormányé lesz, helyi önkormányzatoknak pedig csak 10% fog jutni.

 
Címkék: adó,