Növekvőben a globális online szerencsejáték piac

2016-03-16
A Technavio piackutató cég számításai szerint, a 2016-tól 2020-ig tartó időszakban a globális online szerencsejáték piac várhatóan közel 11 százalékos növekedést ér majd el – az élen Európa, és különösen az Egyesült Királyság.

 

Az amerikai szerencsejáték szövetség (AGA) adatai szerint a globális online szerencsejáték piac jelenleg úgy évi 37 milliárd dollárt ér – úgy, hogy a világ 85 országában legalizálták már részben vagy egészében az internetes szerencsejátékokat. Az USA egy kicsit különbözik a csoport többi tagjától, hiszen csak egy pár államban – Nevadában, New Jersey-ben és Delaware-ben – engedélyezték és szabályozták eddig az online kaszinójátékokat.

 

Az online szerencsejátékokból származó bevétel oroszlánrésze Európából származik. Ez Európai Bizottság szerint az online szerencsejáték közel évi 15 milliárd dollárt ér a kontinensen, és a piac gyorsabban növekszik, mint a világ többi részén. Az online szerencsejáték piac kontinensünkön évi 15 százalékkal bővül. 

 

A legegészségesebb európai online szerencsejáték piac az Egyesült Királyságé. A legutóbbi becslések szerint több mint 18 millió online szerencsejáték számlát nyitottak az ottaniak. Az Egyesült Királyság szerencsejáték felügyelete szerint 2005 és 2009 között a nyerőgépek 328 százalékkal, az asztali játékok és a póker piaca pedig 52 illetve 26 százalékkal nőtt.

 

Az Egyesült Királyság különösen kedvez az online póker számára, mivel nem zárja el játékosait a határon túli játékosoktól, mint ahogyan azt a legtöbb európai országban teszik. A brit pókeresek tehát összemérhetik erejüket más országok játékosaival is, ha az adott platform rendelkezik a brit kormány engedélyével.

 

Ugyanakkor például Franciaország, Spanyolország és Olaszország nem engedik játékosait az országhatáron túlra, így ezek piaca jóval kisebb. Többször szóba került már, hogy ésszerűsíteni kellene az EU-ban a szabályokat, ami különösen kedvező lenne az online szerencsejátékok számára, melynek legnagyobb potenciálját a mobil készülékek jelentik.