Növekedett a Szerencsejáték Zrt. adózás előtti eredménye?

Bár a könyvelői mérlegkészítések időszaka még nem jött el, honlapunknak máris sikerült megtudnia, hogy állítása szerint fennállása eddigi legjobb üzleti eredményét érte el 2011-ben a hazai szerencsejáték-ipar legnagyobb szereplője, a Szerencsejáték Zrt.

 

„Társaságunk 20 éves fennállása során a 2011-es volt a legeredményesebb év, sikerült felülmúlni a 2010-es év 169 milliárdos árbevételét: előzetes számításaink szerint a 2011-es árbevétel 179 és 180 milliárd forint között alakul” – olvasható a Szerencsejáték Zrt. honlapunknak megküldött közleményében. Mindez azt jelenti, hogy a Társaságnak a válság ellenére 6-6,5 százalékkal sikerült felülmúlnia az egy évvel korábbi bevételét, amely mostanáig a csúcsot jelentette. 

 

A Zrt. adózás előtti eredménye várhatóan 8 milliárd forint körül alakul. Ez 2010-ben 7,1 milliárd volt. (Erre vonatkozó megjegyzésünk a grafikon alatt olvasható)

 

A részleteket illetően még annyit árult el a cég, hogy bár az Ötöslottó, illetve a többi lottójáték iránti kereslet már évek óta csökkenő tendenciát mutat, a trendet kétszer is megtörte olyan több milliárd forintos halmozódás, ami jótékony hatással volt a játékkedvre, s így jelentősen hozzájárult a kedvező üzleti eredményhez.     

 

Csak emlékeztetőül: a tavalyi évben két darab, közel 2 milliárd forintos ötös született. Előbb júniusban, a 23. játékhéten 1 milliárd 934 millió 388 ezer 935 forintot ért a 11, 42, 45, 63, 76 számkombináció, majd novemberben, a 46. héten majdnem egymillióval nagyobb, 1 milliárd 935 millió 227 ezer 645 forintos nyereményt jelentett a 4, 34, 48, 66, 83 összetételű számsor eltalálása. 

 

Az egyéb játékok kapcsán a Szerencsejáték Zrt. arról tájékoztatott, hogy a Tippmix iránti kereslet folyamatosan nő, s az árbevétel-emelkedéshez hozzájárult az is, hogy a tervezettnél nagyobb sikere volt a kaparós sorsjegyeknek is, például a tavaly debütált Buksza sorsjegynek.  

 

Az idei főbb célokat illetően a közlemény azt emeli ki, hogy 2012-ben megújul a  Szerencsejáték Zrt. fogadási oldala, s idén egyértelműen ez a feladat áll a társaság fókuszában. Itt jegyezzük meg, hogy az időzítés abszolút indokolt, hiszen ebben az évben rendezik Ukrajnában és Lengyelországban a labdarúgó Európa-bajnokságot, valamint a Londonban a nyári olimpiát. 

 

Visszatérve a játékokhoz, az idei évben is várhatók további sorsjegyújdonságok, illetve a tavalyi év végén megújult a rendszeres havi akciók formája is. Ennek keretében most már két lépcsőben juthatnak extra nyereményekhez a játékosok, amelyek a korábbi 1-5 millió forinttal szemben most már akár 20 millió is lehet. 

 

A Szerencsejáték Zrt. árbevételének alakulása az elmúlt 10 évben (milliárd Ft)

Forrás: a Szerencsejáték Zrt. üzleti jelentései

 

A Fortunaweb.hu megjegyzése: Szerintünk az eredménynövekedés egy része a számsorsjátékok után befizetendő SZJA különbségből adódik. Kevesen tudják ugyanis, hogy a nyertesek által kapott nettó nyeremény után az Szzrt. befizeti az azt terhelő személyi jövedelemadót. 

Rövid egyszerű fejszámolás után az alábbi eredményre jutottunk: (tavalyi árbevételek alapján, de inflációval nem számolva)

Tavaly a számsorsjátékok árbevétele 100 milliárd forintot tett ki. Ennek 40%-a a kifizetendő nyereményalap, tehát 40 milliárd forint. Az ezt terhelő SZJA összege 2010-ben 10 milliárd forint volt (25%), 2011-ben az SZJA kulcs 16%-ra csökkenésével csak 6,4 milliárd forint. A különbséget egy alsó tagozatos gyermek is rávágja: 3,6 milliárd forint. Tehát feltételezésünk szerint ha az adószabályok nem változtak volna, az Szzrt. adózás előtti bevétele (ez nem az SZJA-t jelenti) nem 0,9 milliárd forinttal nőtt volna, hanem 2,7 milliárddal csökken.

Persze kár arról beszélni, hogy mi lett volna, ha... ha egyszer nem úgy van. Egyszerűen arra szeretnénk rávilágítani, hogy nem biztos, hogy az SZzrt. kitűnő gazdálkodásából ered a 0,9 milliárd forinti növekmény, hanem sejtésünk szerint az adószabályok jelentős változásából.

Egy vigaszunk van csupán, mégpedig, hogy az Szzrt. állami tulajdonú cég lévén, nagyjából mindegy, hogy adó vagy profit formájában fizeti be a nagy kalapba a pénzt. Mindenesetre a tájékoztatás hitelessége szempontjából ezt a kis kiigazítást meg kellett tennünk. Részletesebb és pontosabb elemzést a teljes mérleg megismerésekor tudunk majd végrehajtani a témában.