Nőtt, de még így sincs a Covid előtti szinten a szerencsejáték ipar

2022-01-10
2021-ben az online szerencsejátéknak köszönhetően ugyan nőtt az európai szerencsejáték ipar bevétele, de még így is elmarad a 2019-es szinttől.

 

Az európai szerencsejáték ipar teljes tiszta játékbevétele idén 7,5%-kal, 87,2 milliárd euróra növekedett, de még így is 13%-kal alacsonyabb mint 2019-ben, mivel a Covid-19 világjárvány továbbra is korlátozza a földi szerencsejáték-szektort - áll az Európai Szerencsejáték- és Fogadóiroda Szövetség (EGBA) által a H2 Gambling Capital társasággal közösen közzétett év végi adatai szerint.

 

A 27 EU tagállamot és az Egyesült Királyságot lefedő adatok alapján készített előrejelzés szerint Európa online tiszta játékbevétele idén 19%-kal, 36,4 milliárd euróra nő, de ez nem fogja kompenzálni a földi szerencsejáték közelmúltbeli visszaesését. Míg Európa földi szerencsejátékból származó tiszta játékbevétele idén várhatóan 0,4%-kal, 50,8 milliárd euróra nő, a földi szerencsejátékból származó bevételek jelentősen, 32%-kal csökkentek a 2019-es szinthez képest a sok országban a Covid járvány miatt életbe léptetett korlátozások miatt.

 

Az európai online szerencsejáték-piac növekedése várhatóan folytatódni fog, ezt a Covid-19 világjárvány még fel is gyorsítja. Az online tiszta játékbevétel várhatóan évente körülbelül 9%-kal nő, és 2026-ra eléri Európa teljes szerencsejáték-bevételének 41%-át, szemben a 2019-es 26%-os részesedéssel. Egy másik várhatóan folytatódó tendencia a mobileszközök (telefonok és táblagépek) növekvő használata. A mobileszközökről érkező fogadások aránya idén az első alkalommal tette ki az európai online fogadások többségét (50,5%), és 2026-ra várhatóan eléri az összes online fogadás 61,5%-át.

 

„Az európai online szerencsejáték-piac növekedési trendje folytatódik, de továbbra is jelentős tere van az online fejlődésnek az olyan piacokon, mint például Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország, ahol az online piac aránya a teljes szerencsejáték-piacon még mindig viszonylag alacsony." – jegyezte ezzel kapcsolatban Maarten Haijer, az EGBA főtitkára.