Norvég pókeresek veszélyben

2014-09-28
Négy fegyveres bandita rabolt ki még augusztusban 15 norvég pókerjátékost Svédországban. A hasonló esetek mindennapiak a svéd szabályozás miatt, de ez változhat. Mi van a háttérben?

  

Az eset augusztus 22-án hajnalban történt Strömstad-ban, krimibe illő körülmények között az állig felfegyverzett rablók betörtek egy magán pókerjátszma helyszínére, és fegyvereikkel földre kényszerítve rabolták ki áldozataikat. A rendőrség megerősítette, hogy a játékosok legtöbbje norvég állampolgár volt, akik csak azért érkeztek az országba, hogy részt vegyenek a partin. Felhívták a figyelmet arra, hogy a hasonló összejövetelek könnyű préda a bűnözők számára, hiszen az összejövetelek egyszerűen kifigyelhetők, és legtöbbször jelentős mennyiségű készpénz jelenlétét feltételezik.

 

Jelen esetben nem ismert az elrabolt összeg nagysága, de jelentős pénzről lehet szó. Az elkövetőket még keresik.

 

Mint említettük, nem egyedi esetről van szó. A jelenlegi svéd szerencsejáték szabályozás olyan mértékben tiltja a valódi pénzben játszott pókert, hogy sem privát házi partikat, sem a Norvég Pókerbajnokságot nem rendezhetik meg norvég földön. Ennek ellenére az emberek játszanak, csak nem otthon. Az országos pókerbajnokságot például hosszú évek óta az írországi Dublinban rendezik meg. Más esetekben két választás marad: vagy az illegalitást választva az otthon megrendezett underground partikon vesznek részt kockáztatva ezzel a büntetést, vagy egy környező országot, például Svédországot választanak úti célnak, ahol privát partikon legálisan játszhatnak.

 

Svédhonban tehát nem kell attól tartaniuk, hogy rendőrségi razzia vet véget az összejövetelnek, ám a bűnözők a nagy mennyiségű készpénz miatt utaznak rájuk.

 

Ugyanakkor van remény arra, hogy ez nemsokára  meg fog változni. Néhány hónapja a norvég kulturális miniszter ajánlást adott ki, melyben az otthoni pókerjátszmák, kis pókerbajnokságok  legalizálását kéri, sőt a Norvég Pókerbajnokság otthoni megrendezését is.

 

Az ajánlásban elképzelését fogalmazta meg arról, hogy a nemzeti pókertornának 5 előzetes fordulója lehetne, és a fődíjat 2 millió norvég koronában (kb. 76 millió forint) maximalizálná. Az otthoni játszmák maximum 10 résztvevővel zajlanának, a buy-in felső határa 500 korona (19 ezer forint) lenne.

 

Persze a nagy tétekhez szokott profi versenyzőknek ez szörnyen kevés, de a javaslat elfogadása mégis egy boldogabb lét kezdete lehetne, legalábbis a pókeresek számára. Addig maradnak a svéd kiruccanások, ám biztonsági őr alkalmazása melegen ajánlott.

 

 

Címkék: póker,