Nőnek a szerencsejáték koncessziós díjak, de hol érdekli ez Vajnáékat?!

2014-10-31
A jövő évi költségvetési törvényjavaslat szerint 1,8 százalékkal emelkednek a szerencsejátékok koncessziós díjai.

 

Budapesten és Pest megyében az I. kategóriájú játékkaszinók esetében a koncessziós díj egy évre 646,3 millió forintról 657,9 millió forintra emelkedik.

A II. kategóriájú játékkaszinók esetében az idei 377 millió forint növekszik 383,8 millió forintra.

Az ország más területein lévő I. kategóriájú játékkaszinók koncessziós díja 538,6 millióról emelkedik 548,3 millió forintra. Ugyanitt a II. kategóriájú játékkaszinóknál az idei 53,9 millió helyett 54,9 millió forint lesz a jövő évi díj.

A koncessziós díj minimuma egy játéktípusra érvényes távszerencsejáték-szervezési engedély esetén 104,2 millió forint lesz 2005-ben, az idei díj 102,4 millió forint. A több játéktípusra érvényes távszerencsejáték-szervezési engedélynél is a 102,4 millió forint emelkedik 104,2 millióra.

 

Mint ismeretes, jelen állás szerint az országban csak a „megbízhatónak” minősített Andy Vajna és Szima Gábor üzemeltethet kaszinót, tehát csak őket érinti a fenti változás. Az is igaz, hogy valószínűleg egyik úriembernek sem fog álmatlan éjszakákat okozni a hír, hiszen a tavaly novemberben elfogadott törvénymódosítás értelmében a koncessziós díj összege levonható a játékadóból.

Ezt a döntést Varga Mihály egyébként azzal indokolta, hogy ez „hozzájárulhat ahhoz, hogy а hét új II. kategóriájú játékkaszinóval 2014-ben és 2015-ben kiegészülő hazai játékkaszinó piac а lehető legrövidebb időn belül kiemelkedően magas jövedelemtermelő szintet érjen el.”

 

legújabb jogszabály-módosítási javaslat értelmében ráadásul „A koncessziós díjat a koncessziós szerződés aláírója vagy az (1) bekezdés szerinti koncessziós társaság, illetve a koncesszióba adó hozzájárulásával harmadik fél teljesíti. A koncessziós társaság a koncessziós díj 35 . § (3) bekezdés szerinti levonására a koncessziós díjnak a koncessziós társaság, a koncessziós szerződés aláírója, illetve a harmadik fél általi teljesítése esetén is jogosult.”

A hír hallatán adószakértők sora szisszent fel, hiszen a módosítási javaslat nem tér ki arra, hogy milyen adókötelezettségei lesznek annak a „harmadik félnek”, aki a koncessziós díjat befizeti, illetve, hogy melyik fél vonhatja le a koncessziós díj összegét az adójából. 

A nol.hu-nak nyilatkozó szakértők úgy vélik, ha ezt a díjat magyarországi székhelyű cég vagy a koncesszió tulajdonosához köthető érdekcsoporthoz tartozó, úgynevezett kapcsolt vállalkozás fizeti meg, akkor „mindenképpen kizárható”, hogy egy költséget két cég számoljon el. A törvény szövege azonban nem zárja ki, hogy a koncessziós díjat ne fizethetné meg külföldi székhelyű, nem kapcsolt vállalkozás. Adott esetben a pénz érkezhet akár egy offshore jellegű cégtől is.

Így a lap szerint a jogszabály adott esetben lehetőséget teremt bizonytalan eredetű pénzek tisztára mosására. Márpedig, mint tudjuk, Andy Vajna körül bőven előfordulnak offshore jellegű társaságok…

 
Címkék: adó, játékadó, kaszinó,