New Jerseyben is áll a bál a szerencsejáték körül

2014-10-07
A sportfogadás nálunk ártalmatlannak tekintett napi rutin, New Jersey kaszinóinak és lóversenypályáinak azonban még egy darabig várniuk kell arra, hogy az állam erőfeszítéseinek megfelelően téteket fogadhassanak el a sportrendezvényekre.

 

A New.Jersey-ért felelős kerületi bíró, Michael Shipp, akinek a hatáskörébe utalták a vélemény írását, hétfőn egy olyan közleményt hozott nyilvánosságra, miszerint mindkét féltől további iratok szükségesek a vélemény megformálásához.

  

Shipp szóbeli vitát is kezdeményezett október 31-re Trentonba. Ezután fogja eldönteni, hogy az ő 2013-as utasítása alapján lehetséges lesz-e New Jerseyben nem állami szervezésű sportfogadásban részt venni avagy mégsem. Ez elég furcsán hangzik, de nézzük, miről is van szó.

 

A jogi huzavona 2011-ben kezdődött, amikor egy erről puhatolózó népszavazáson a New Jerseyben élő emberek elsöprő többsége egyetértett azzal, hogy legalizálják a sportfogadást az államban. A törvényhozók el is fogadtak egy sportfogadási törvényt, amit a republikánus Chris Christie szenátor aláírásával szentesített is 2012 elején.

 

Szépen kezdődött, de mégsem volt ilyen egyszerű a dolog. A négy legnagyobb sportliga, és az NCAA 2012-ben pert indított azzal a szándékkal, hogy megakadályozza a törvény végrehajtását, mire Shipp 2013 elején kijelentette, hogy a szövetségi törvény alapján a sportfogadás kizárólag Nevada és még három másik állam kiváltsága. Tiltó határozatával megakadályozta, hogy New Jersey hatályra emelje a törvényt, és az Amerikai Legfelsőbb Bíróság is visszautasította New Jersey fellebbezését.

 

Év elején Christie megvétózótt egy új törvényjavaslatot, mely hatályon kívül helyezte volna az sportfogadásra vonatkozó állami tiltást, de szeptember elején véleménye nagy fordulatot tett: arra utasította az állami főügyészi hivatalt, hogy ne indítson eljárást a kaszinók és lóversenypályák ellen, ha nem állami fogadási lehetőséget kínálnak. 

 

A sportligák és az NCAA egy közleményt fogalmaztak meg múlt héten, melyben Christie pálfordulását „meghökkentőnek”, „alávalónak”, és Shipp 2013-as rendelkezésének „durva megsértésének” nevezte.

 

Nehéz hónap előtt áll a bíró. Nem csak az állam lakói, de az gazdasági érdekek is úgy kívánják, hogy igenis legyen lehetséges a sportfogadás. New Jersey kaszinói közül már több csődöt jelentett, az egykor virágzó szerencsejáték paradicsom a környező államok kaszinónyitásai után már csak a szép múlton nosztalgiázik. Amennyiben New York első kaszinói is megnyílnak, végképp lehúzhatják a redőnyt, így éppen ideje elgondolkodni, hogy a költségvetésen tátongó űrt mivel tömjék be. 

 

A mérleg másik oldalán a sportesemények tisztasága áll, melyet a fogadáspártiak a sportfogadási bevételekből levonandó, és az egyesületek támogatására szánt különadó bevezetésével kívánnak megoldani.

 

Tehát összefoglalva; igen nagy az erkölcsi és a gazdasági nyomás, de azért nem ártana Shipp bíró úrnak kitekintenie kicsit a világba, és példának venni mondjuk az Egyesült Királyság több, mint 100 éves sportfogadási hagyományait, valamint azt, hogy futballcsapatai ennek ellenére még nem fulladtak meg az erkölcsi fertőben, hanem a világ élvonalában bizonyítanak.

Kíváncsian várjuk a döntést.

Címkék: fogadás, sportfogadás,