Nevadában leszerelik, Angliában fel sem szerelik a sportfogadó automatákat

2013-06-04
Hirtelen született az új döntés Nevadában, július 1-ig le kell szerelni a sportfogadó terminálokat, Angliában pedig be sem engedik a gépeket a vendéglátó helyekre. Viszont az üresen álló üzletekben felállíthatnak ilyet a szolgáltatók.

 

Nevadában közel 6 éven át üzemelhettek sportfogadó terminálok különböző vendéglátó helyeken. Eleinte csak az adott szolgáltatónál nyilvántartott egyenleg terhére lehetett ezeken játszani, de a technika fejlődésével hamarosan kis fogadóirodákká alakultak a gyorséttermek és sportkocsmák sarkaiban elhelyezett gépek. Lehetett rajtuk pénzt befizetni, és kifizetést is teljesítettek.

 

Ebből lett elege a kormányzatnak. Először azt tervezték, hogy 2 év kifutási időt hagynak a gépek tulajdonosainak, ám múlt csütörtökön jött a hidegzuhany; július 1-től meg kell szüntetni az ilyen irányú tevékenységet. Igaz, még Brian Sandoval kormányzó aláírására vár a törvény, de szakértők szerint nem kétséges, hogy az elfogadásra fog kerülni.

 

 

A William Hill 84 ilyen terminált üzemeltet az államban. Első nyilatkozatukban szomorúságukat fejezték ki, hogy miközben a  világ technikailag fejlődik, Nevada visszafelé lépett egyet ezen a téren. Leszögezték, hogy a Nevadai Szerencsejáték Felügyelet minden egyes gép elhelyezésére engedélyt adott, és azok megfeleltek a hatályos előírásoknak. "Jelentős összegeket fektettünk be a gépek megvásárlásakor, telepítésekor és ezt a hatályos jogszabályokra támaszkodva tettük. Nagyon sajnáljuk a hozzánk lojális játékosokat is, akiknek ez kényelmetlenséget okoz."

 

A terminálok továbbra is üzemelhetnek kaszinókban, és a mobil illetve internetes sportfogadást sem érinti a tilalom. Összességében nem jelent nagy bevételkiesést a cégeknek a terminálok megszűnése. 2012-ben egy gép átlagosan 7142 dollár nyereséget hozott, ez elenyésző százaléka az iparág 170 milliós profitjának. A William Hill egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy terveznek-e jogi lépéseket a tiltás kapcsán.

 

Angliában is elterjedt a hír, hogy a sportfogadó irodák bérbe vennék a pubok egy sarkát gépek kihelyezésére. Ezt sokan úgy képzelték, hogy a kocsma padlóján egy sárga csíkkal határolnák el a "fogadóhelyiséget", de a 2005-ös angol szerencsejáték törvény nem teszi lehetővé, hogy szerencsejáték és szeszes ital árusítására is legyen liszensze ugyanannak a vendéglátóhelyiségnek. 

Viszont egy múlt héten elfogadott szabályozás megengedné, hogy az Angliában is egyre jobban elnéptelenedő főutcai kisboltok és kocsmák helyén új sportfogadó irodák létesüljenek. Természetesen a közvélemény egyből fellépett a kezdeményezés ellen, de sikertelenül. 

 

Felmérések szerint a következő 5 évben nagyjából 62 ezer, tehát minden ötödik bevásárló utcai üzlet be fog zárni, ezzel körülbelül 316 ezer ember fogja elveszíteni állását. A Brit Sportfogadói Szövetség elnöke, Neil Goulden értetlenségét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy az önkormányzatok ellenvéleményüket fejezték ki a törvénnyel kapcsolatban, miközben már most is minden nyolcadik bolt üresen áll. "A szerencsejáték ipar továbbra is szeretne pénzt befektetni az angol bevásárló utcákban, így munkahelyeket teremtve, és adót fizetve, miközben más nagybefektetők elhagyják az országot."

 

Az angol fogadóiroda, a Paddy Power minden bizonnyal terjeszkedni fog az új törvény hatására, népszerűségük a válság ellenére töretlen.

 

Címkék: fogadás, jogi háttér,