Népszavazás lehet a trafikok profitjáról

2013-07-11
Népszavazást tarthatnak a dohánytermékek kereskedelmi árrésének mértékéről, miután az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén jóváhagyta a kezdeményezést. Az aláírásokkal támogatható javaslat értelmében az árrés törvényben rögzített mértéke 3,33 százalék lenne.

 

A dohánytermékek árrésének mértékét eddig nem rögzítette törvény, eddig megállapodások szabályozták, és a július közepén hatályba lépő törvénymódosítás tíz százalékban határozza meg.

 

A hitelesített kérdés úgy szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvényben meghatározott kiskereskedelmi árrés mértékét, hogy a legnagyobb kereskedelmi árrés mértéke a dohánytermék - adókkal nem csökkentett - kiskereskedelmi eladási árának 3,33 százaléka legyen? - írja az Index.hu

 

A kérdésnek másodszorra adott utat az OVB, először ugyanis szavazategyelőség alakult ki a nyolc jelen lévő tag döntésénél. A testület ügyrendje szerint ilyenkor addig kell folytatni a vitát, amíg az egyik álláspont nem kap többséget. Az OVB végül 5:3 arányban döntött a kezdeményezés hitelesítése mellett.

 

A törvény július 15-vel hatályba lépő paragrafusában az áll: "A dohánytermék-kiskereskedő (...) meghatározott kiskereskedelmi árrésre jogosult", annak "mértéke a dohánytermék - adókkal nem csökkentett - kiskereskedelmi eladási árának tíz százaléka." A mostani kezdeményezés ezt az árrésmértéket csökkentené a harmadára.

 

Ha az OVB határozatával szemben nem érkezik jogorvoslati kérelem, akkor a kezdeményezésben megkezdődhet az aláírások gyűjtése. Kétszázezer érvényes támogató aláírásra van szükség ahhoz, hogy a kezdeményezésről - az Országgyűlés számára kötelező erejű - népszavazást lehessen tartani.

 

A trafiktörvény előtt, amikor még bárki és bárhol árulhatott cigit, négy százalék volt a kiskereskedelmi árrés, amit aztán egy törvénymódosítóval 10 százalékra emeltek Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár javaslatára. MIndezt azután, hogy a trafikkoncessziókat már kiosztották. Orbán Viktor korábban 12 százalékos árrést javasolt a dohánykiskereskedelmi árrásnek.

 

Forrás: Index.hu

Címkék: trafik,