Nemzetközi Sportjogi konferencia

Bundabotrány nélküli olimpia?
2011. szeptember 30., péntek (MTI)
Budapesti Nemzetközi Sportjogi konferencia - Howard Stupp Bundabotrányok nélküli olimpiát szeretne

   
Howard Stupp, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jogi igazgatója a konferencián a sportot és az olimpiai mozgalmat érintő jogi kérdések fejlődéséről tartott előadást. Beszédében kitért a technikai fejlődéssel járó új kihívásokra, melyeket például a modern telefonok okoznak. A NOB jogi igazgatója elmondta: belátták, nem tilthatják meg, hogy a nézők okostelefonjaikkal fényképeket készítsenek a játékok eseményeiről, de az ellen továbbra is fellépnek, hogy ezeket a felvételeket, rövidfilmeket bárki feltegye az internetre. Erre egyébként a jegyek hátoldalán is felhívják majd a nézők figyelmét. A NOB ugyancsak tiltja, hogy a fotóriporterek az olimpián készített képeiket interneten keresztül harmadik félnek árulják. Howard Stupp beszélt arról is, hogy a londoni olimpia tévéközvetítési jogait most először nem közvetlenül, hanem ügynökségen keresztül értékesítették, mert a NOB így több bevételhez jut, viszont több feladata is adódik, mert több féllel kell majd folyamatosan egyeztetnie.
A bundázások és fogadási csalások kérdésére kitérve hangsúlyozta, hogy az olimpián induló sportolók közvetetten és közvetlenül sem vehetnek részt semmiféle fogadásban, a londoni játékok alatt pedig monitoringrendszert is működtetni fognak, amellyel kiszűrhetik a gyanús fogadásokat. Howard Stupp végül felhívta a figyelmet arra, hogy egyes - például pekingi - honlapokon hamis belépőket árulnak a londoni olimpiára, ezért a NOB a honlapján közzéteszi azokat a forrásokat, ahol legálisan lehet a jegyekhez hozzájutni.
Eddig kilenc sportágban 72 magyar sportoló harcolta ki a részvételt. Ez a szám azért tűnhet egyelőre alacsonynak, mert a csapatsportágakban mostanáig egyedül a férfi vízilabda-válogatottnak sikerült kvalifikálnia magát. Bízhatunk még a női vízilabdázók és a férfi kézilabdázók részvételében is.