Németországban nem puszira adják a liszenszeket, sőt a kimaradtak fellebbezhetnek is

2014-09-19
Szeptember elején lett nyilvános, hogy 2 év huzavona után eldőlt a Németországban kiosztásra szánt 20 sportfogadói liszensz sorsa. A nyertesek ujjongtak, a hoppon maradtak bosszút esküdtek; nézzük, mi lett az eredménye!

 

Tegnapra, szeptember 18-ra volt kitűzve a német sportfogadási liszenszek kiadása, ám megakadályozták azt a sikertelen pályázók fellebbezései, melyben tiltakoznak a nyakatekert liszenszigénylési procedúra miatt.

 

A Wiesbaden-i Közigazgatási Bíróság ideiglenesen beszüntette a liszenszek kiadását arra az időre, amíg meg nem vizsgálja a fellebbezéseket, amik azzal vádolják a Miinisztériumot, hogy nem sikerült tiszta és átlátható módon levezényelnie a liszeszigénylési folymatot. Az elégedetlen szolgáltatók között van a Bet365, a BetVictor, a Lottomatica, a Sportingbet, valamint a helyi német irodák közül a Tipico és a Betclic Everest. Ez utóbbinak leányvállalata, a Bet-at-home ugyan benne van a húszban, de az anyavállalat nem örül, hogy a többi brandet kihagyták a szerencsések közül.

 

Még pár német politikus is kifogásolta a minisztérium ügyvitelét. A múlt héten a Szabaddemokrata Párt szóvivője, Wolfgang Grelich mondta ki nyilvánosan, hogy a minisztérium "teljesen elszúrta" a liszenszigénylési folyamatot, és hangsúlyozta, hogy az a szövetségi államközi egyezmény, ami 20-ban maximalizálja a kiadható liszenszek számát, nem összeegyeztethető az EU joggal.

 

A liszenszkiadás körüli kavarodás fő eleme az volt, hogy Schleswig-Holstein tartomány korábban saját, külön szerencsejáték-szabályozási törvénye alapján kiadott jó pár liszenszet, majd az új tartományi vezetés mégiscsak elfogadta az szövetségi egyezményt, így most ott is az van érvényben, pedig a liszenszek már kiadásra kerültek. 

 

Magyarországon szerencsejáték liszenszek ügyében teljesen más a helyzet. Annyi hasonlóság ugyan van, hogy itthon is korlátozták az élő kaszinókra kiadható liszenszek számát, ám azokat nem nyilvános koncessziós pályázaton lehetett megpályázni, hanem homályos feltételek mellett kellett „megbízható szerencsejáték szervező” címet igényelni. A kb. 20 pályázó közül teljes titkolózás mellett kiválasztottak két kormány közeli személyt, akik összesen hét kaszinót vihettek. Sejtések szerint ez az online kaszinóliszenszek tárgyában sem lesz másként, hiszen egy nyári törvénymódosítás alapján a „megbízhatóak” már online kaszinót is üzemeltethetnek, igaz, itt kicsit könnyítettek a „megbízhatóság” feltételein. Nálunk, mivel nem nyilvános ez a fajta elbírálási módszer, a kimaradtak egyszerűen elkullognak, és sebeiket nyalogatva más országban fektetik be pénzüket, hiszen semmiféle fellebbezésre nem ad lehetőséget a rendszer.