Németország elvitte az aranyat az osztrákok elől

2014-02-18
A német négyes rendkívül szoros küzdelemben az előző két olimpián első osztrákokat megelőzve nyerte meg a síugrók csapatversenyét a Szocsiban zajló téli olimpia hétfői napján.

 

Az Andreas Wank, Marinus Kraus, Andreas Wellinger, Severin Freund összeállítású kvartett végletekig izgalmas párviadalban, kevesebb mint három ponttal bizonyult jobbnak a nagy esélyesnek tartott osztrák csapatnál.

 

A németek elsősorban annak köszönhetik sikerüket, hogy nyolc ugrásukból mindössze egy nem érte el a bűvös 130 métert. A bronzérmet a szintén kiegyensúlyozottan szereplő japánok szerezték meg.

 

A csípős hideg ellenére telt ház és fantasztikus hangulat fogadta a síugrókat utolsó ötkarikás versenyükön Szocsiban. A több ezer néző szinte karneváli atmoszférát varázsolt a Krasznaja Poljana-i sáncnál, a legtöbben zászlót lengettek, vagy éppen táncoltak a lelátón, miközben a versenyzők szárnyaltak a levegőben.

 

Rögtön az első kör első sorozatában a normálsáncon bronzérmes norvég Anders Bardal alapozta meg a hangulatot, ugyanis 137 méterre repült, ez később a nap legnagyobb ugrásának bizonyult.

 

A harmadik embereknél állt helyre a világ rendje, amikor is a vezető norvégoknál Anders Jacobsen 119 méter környékén landolt, így a skandinávok visszacsúsztak a negyedik helyre, míg az idei Négysáncverseny-győztes Thomas Diethart 136 méteres repülésével átvette a vezetést az osztrák csapat.

 

Az utolsó ugróknál aztán fordult a kocka, mert a játékokon rossz formát mutató Gregor Schlierenzauer mindössze 128,5 méterig jutott, a nagy rivális németeknél ugyanakkor Freund 131,5 méteres repülést mutatott be.

 

Az első kör után mindössze 2,5 pont választotta el egymástól a német és az osztrák csapatot, a harmadik japánoknak már tíznél is több volt a hátrányuk, utánuk pedig újabb űr következett, mivel a Szocsiban egyéniben kétszeres olimpiai bajnok Kamil Stochot is a soraikban tudó lengyeleknél a második ember, Piotr Zyla betlizett 121 méteres ugrásával.

 

A folytatásban Michael Hayböck két métert vert Wankra, de Kraus 4,5 méterrel messzebb repült Thomas Morgensternnél, aki 0,3 ponttal még így is megtartotta az osztrák előnyt az utolsó két ugró előtt.

 

A kulcspillanatnak az bizonyult, hogy az idény felfedezettje, Diethart nem tudta megismételni az első sorozatban mutatott ugrását: a másodikban elért 132,5 méter kevés volt, tekintve, hogy másodjára a többség javítani tudott, így a németek harmadik embere, Wellinger (134,5) is.

 

Ez azt jelentette, hogy az utolsó ugróknál már a németeknek volt előnyük, ráadásul Freund is jobb formát mutatott Schlierenzauernél. A papírforma innen már igazolódott, ugyanis Schlierenzauer csak egy méterrel szárnyalta túl Freund teljesítményét, azaz a németek, ha kis különbséggel is, de 1994 és 2002 után harmadszor nyerték meg ezt a számot.

 

Japán, s vele együtt 41 éves veteránja, a nagysáncon ezüstérmes Kaszaj Noriaki húsz év után szerezett ismét érmet a csapatversenyben, miután az első körben túl nagy hátrányt összeszedő lengyelek annak ellenére sem tudtak felférni a dobogóra, hogy a második sorozatban ők érték el a legtöbb pontot.

 

Érdekesség még, hogy Morgenstern az első, aki ebben a számban sorozatban harmadszor állhat dobogóra, az előző két játékok aranya után ezúttal ezüst kerül a nyakába, de vélhetően nem búslakodik emiatt, mivel az is csoda, hogy egyáltalán indulhatott Szocsiban. Ugyanis alig több mint egy hónappal a játékok előtt egy bukás következtében súlyos sérüléseket szenvedett.

 

Eredmények:

Síugrás, férfi csapat, olimpiai bajnok:

Németország (Andreas Wank 132 m/128 m; Marinus Kraus 136,5/134,5; Andreas Wellinger 133/134,5; Severin Freund 131,5/131) 1041,1 pont

2. Ausztria (Michael Hayböck 134/130; Thomas Morgenstern 129/133,5; Thomas Diethart 136/132,5; Gregor Schlierenzauer 128,5/132) 1038,4

3. Japán (Simizu Reruhi 132,5/131,5; Takeucsi Taku 127/130; Ito Daiki 130,5/132; Kaszaj Noriaki 134/134) 1024,9

 

Forrás: MTI

Címkék: olimpia, téli sportok,