Nem sikerül beszednie az online szerencsejáték bírságokat a cseheknek

2018-10-29
A cseh média komolyan bírálja a kormányt, amiért képtelen beszedni a helyi liszensz nélkül működő online szerencsejáték szolgáltatókra kiszabott bírságokat.

 

Az E15 elnevezésű cseh lap a közelmúltban arról számolt be, hogy a Pénzügyminisztérium nem képes begyűjteni az azokra a nemzetközi online szerencsejátékcégekre kiszabott büntetéseket, melyek cseh engedély nélkül szolgáltatnak az új szerencsejáték jogszabály 2017. január 1-i életbelépése óta.

 

Az E15 szerint a minisztérium 24 esetben szabott ki bírságot, összesen 455 millió cseh korona értékben, de ebből eddig mindössze 240 ezret fizettek be. A cikk szerint mindez azért, mert a minisztériumnak nincs olyan valódi eszköze, amely arra kényszerítené a vállalatokat, melyeknek nincs fizikai jelenlétük az országban, hogy befizessék a bírságot.

 

A minisztérium közleményben reagált az állításra, melyben elismerte, hogy vannak nehézségei „például a karibi térségben székhellyel rendelkező szolgáltatók” bírságainak behajtásában.

 

Közölték továbbá, hogy "a bírságok fő célja nem a kincstár gazdagítása, hanem a szerencsejáték illegális kínálatának a korlátozása. A pénzbírságok nemcsak korlátozó, hanem megelőző hatást is jelentenek. "A minisztérium azt állítja, hogy ha ezek közül az online szolgáltatók közül bármelyik igényelne cseh online szerencsejáték-engedélyt, akkor a fennálló bírságok kifizetése előfeltétel lenne.

 

A cseh minisztérium feketelistája jelenleg 116 domaint tartalmaz, ami elég csekély szám, ha figyelembe vesszük, hogy a piac immáron 21 hónapja szabályozott.

 

A nyerőgépek nyúl módjára szaporodnak

 

Az E15 azt is a minisztérium szemére hányta, hogy az új szerencsejáték jogszabály nem tudta megállítani az országban üzemelő nyerőgépek számának növekedését. 2017 év végén 47.144 gép üzemelt, ez a szám ugyan 2018 elejére 31.054-re csökkent, de azóta ismét növekedett, és jelenleg 39.506 nyerőgép csilingel.

 

A minisztérium jelezte, hogy az év eleji visszaesés a lejáró liszenszek miatt volt tapasztalható, a tesztlabor pedig akadozva tudta csak teljesíteni az új nyerőgépek engedélyezési eljárását. A tesztek elvégzése után 8.500 új gép jelent meg a piacon ebben az évben.

 

Az E15 felvetette, hogy a növekedést inkább az okozhatta, hogy a kormány látta, hogy a negyedéves adó az addigi 2 milliárd koronáról 1 milliárdra esett vissza. Mindez annak ellenére, hogy jelentősen megemelték a játékadót: a nyerőgépek esetében 28-ról 35 százalékra.

 

A minisztérium ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a jelen helyzet mindenképp jobb, mint 2012-ben, amikor 74 ezer gép üzemelt az országban, és azóta a játéktermek száma is kétharmadával csökkent 2015 óta.

 

2017-ben a cseh szerencsejáték piac összesen 39,8 milliárd korona bevételt ért el, ami csekély, 1,1 százalékos növekedés 2016-hoz képest. Az online liszensszel rendelkező szolgáltatók bevétele 56%-kal, 8,3 milliárd koronára nőtt.