Nem kell kiírni a cigaretta szálankénti árát az üzletekben

2013-09-09
Bár több trafikos aggódik amiatt, bírságot kapnak, ha nem írják ki üzleteikben a cigaretta szálankénti árát, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) tájékoztatása szerint a kereskedőknek csak a cigaretta dobozonkénti árát kell feltüntetniük - írta pénteken az onlinekassza.hu hírportál.

 

A pénztárgépek Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz bekötésével foglalkozó portál cikke szerint a Nemzeti Dohányszakkereskedők Egyesülete hívta fel tagjai figyelmét, hogy ne csak a teljes doboz árát írják ki. 

 

Budapesti trafiktulajdonosok jelezték az onlinekassza.hu hírportálnak, hogy ellenőrök jártak az üzletükben, és hiányosságként jegyezték fel, ha csak a cigaretta dobozonkénti ára volt kiírva. Arra szólították fel az árusokat, hogy az egységárat tüntessék fel, azt pedig szálanként kell érteni. 

 

"A kereskedők azért tartják abszurdnak a helyzetet, mert a törvény már régóta tiltja a cigi szálankénti árusítását, nem értik, miért kellene akkor úgy árazni, ahogyan nem is lehet eladni" - olvasható a cikkben.

 

Ugyanakkor a hírportál kérdésére Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője közölte, nincs szükség arra, hogy a cigarettáknál feltüntessék a szálankénti árat, mivel ezek a termékek egységes csomagolásban kaphatók.

 

A fogyasztóvédelmi törvény szabályozza az egységár feltüntetését. 

 

"Talán abból adódik a félreértés, hogy a nemzeti dohányboltokban található egyéb termékek esetében kötelező az egységár feltüntetése, ami azt a célt szolgálja, hogy összehasonlíthatóak legyenek a kondíciók. Például a füstszűrök esetében ki kell írni, mennyibe kerül egy darab, hiszen ezeknél a termékeknél nincs egységes csomagolási mennyiség" - idézi az onlinekassza.hu Fülöp Zsuzsannát. Ha valaki elmulasztja az egységár feltüntetését, annak sem kell pénzbírságtól tartania, csak felszólítják az ellenőrök, hogy pótolja a hiányosságot - tette hozzá a szóvivő.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: trafik,