Nem indul a Székely Vágta győztese Budapesten

2013-09-20
Lova bizonyíthatatlan eredete miatt nem indul a hétvégén tartandó budapesti Nemzeti Vágtán a Székely Vágta győztese, Márton Gréta - közölte csütörtökön az MTI-vel Ménessy Kinga szóvivő.

Elmondta, hogy a Nemzeti Vágta szabályzata szerint angol telivérekkel nem lehet benevezni a versenyre. Az pedig, hogy egy ló nem angol telivér, csak az eredetére vonatkozó iratokkal igazolható. A szóvivő szerint Székelyföldön gyakorta gondot okoz egy-egy ló eredetének a bizonyítása és ez a csíkszeredai Genovéva Lovarda Orszon nevű lova esetében sem sikerült. Ezzel a lóval nyerte meg Márton Gréta júliusban a Székely Vágtát. 

Ménessy Kinga hozzátette: a Nemzeti Vágta szervezői már akkor jelezték, hogy Orszon nem indulhat Budapesten, de felajánlották, hogy más lovat biztosítanak a Székely Vágta győztesének. A csíkszeredai lovas és a lovarda vezetője azonban nem fogadta el az ajánlatot. Az utolsó pillanatig abban reménykedtek, hogy a Nemzeti Vágta szervezői elfogadják az Orszon eredetére vonatkozó - nem hivatalos - iratokat. 

A Nemzeti Vágta két másik székelyföldi résztvevőjének is lovat kellett cserélnie a budapesti verseny előtt. A Székely Vágta második helyezettje, a kézdivásárhelyi Bódi Albert Imán nevű lovát hetekkel ezelőtt kígyó marta meg, ezért más hátassal kell indulnia. A harmadik helyezett csíkszentkirályi André Mónikának szintén lova bizonyíthatatlan eredete miatt kell egy bábolnai ló nyergében versenyeznie. 

A sepsiszentgyörgyi Bagoly Szabolcs lesz a Nemzeti Vágta egyedüli olyan székelyföldi résztvevője, aki hazai lovon száll versenybe. Ő a sepsiszentgyörgyi Vadon egyesület Alkony nevű lovát lovagolja majd Budapesten a hétvégén.

Ménessy Kinga az MTI-nek elmondta, hogy az idei tapasztalatok alapján jövőre a Székely Vágta szabályzatát is úgy módosítják, hogy már csak bizonyított eredetű lovakkal lehessen benevezni.

 

Forrás: MTI

 

 

 

Címkék: lóverseny,