Nem fizeti ki egy kaszinó a világ legjobb pókeresének nyereményét

2012-10-08
Phil Ivey 7,3 millió fontot, mintegy 2,5 milliárd forintot nyert két nap alatt egy brit kaszinóban, ám az csalásra hivatkozva nem hajlandó kifizetni a nyereményt.

 

Nagy-Britannia legrégebbi kaszinója, a London Mayfair negyedében található exkluzív Crockfords arról tájékoztatta az angol Szerencsejáték Szövetséget, hogy visszatartja Phil Ivey nyereménykifizetését. A 184 éves Crockfords a világ legrégibb magán szerencsejáték klubja, jelenleg egy malajziai szerencsejáték cég, a Genting tulajdonában áll.

 

Az elegáns Crockfords kaszinó bejárata

 

Ide tért be egy “gyönyörű keleti nő” társaságában a 35 éves kaliforniai pókeres. Egy, a földszinten lévő elkülönített szobában játszotta a baccarat legmagasabb tétes verzióját, a Punto Bancot.

A Punto Banco a magas téttel játszó szerencsejátékosok kedvelt játéka, lényegesen jobb oddsszokat kínál, mint a ruletthez hasonló játékok. A játék célja, hogy a játékosok minél közelebb jussanak a 9 ponthoz. A pontérték meghatározásánál az összértéket jelző szám utolsó számjegyét kell figyelembe venni. (pl.: 7+3=10, tehát 0 pont, 10+4=14 tehát 2 pont, király + 10 = 0 pont.) Arra lehet fogadni, hogy vagy a játékos (punto) vagy a bank (banco) fog-e nyerni, és ennek megfelelően kell elhelyezni a tétet az asztal megfelelő részén. 

 

Ivey először 50.000 fontos téttel játszott, majd engedélyt kapott a vezetőségtől, hogy 150.000 fontra emelje a tétet. Kezdetben Ivey vesztesége megközelítette az 500.000 fontot, de aztán az első estét már 2,3 millió fontos plusszal zárta. Nyerőszériája folytatódott a második este is, és végül 7,3 millió fonttal gazdagabban állt fel az asztaltól

A kaszinó vezetőségének jelezte, hogy átutalással kéri a nyeremény kifizetését, és állítólag azt a választ kapta, hogy ugyan egyből nem tudják végrehajtani az utalást, mert bankszünet van, legkésőbb augusztus 28-ig intézkednek a tranzakció végrehajtásáról. Azonban miután Ivey elhagyta a kaszinót, azonnal nyomozásba kezdtek, kihallgatták az alkalmazottakat, köztük a kérdéses éjszakán dolgozó krupié hölgyet. 

A kaszinó arra gyanakszik, hogy Ivey és az ázsiai nő valamilyen módon összejátszott, hogy így károsítsa meg őket. A gyanú csak erősödött, mikor kiderült, hogy az Ivey kísérőjeként érkező hölgy egy másik mayfairi kaszinóban való tagságát ismeretlen okokból előzőleg már felfüggesztették. 

 

A Punto Banco-ban egyébként nehéz csalni, meglehetősen ritka is az ilyen eset, ráadásul Ivey minden mozdulatát 10 biztonsági kamera rögzítette. 12 évvel ezelőtt azonban már volt példa csalásra: egy három emberből álló csoport rejtett kamerával figyelte meg a kártyamozgásokat, a felvételeket a kaszinón kívülre továbbították, és a játékos fülébe rejtett fülhallgatóval közölték az állást. Arról nincs információ, hogy Ivey-t is hasonló módszer alkalmazásával vádolják-e.

A Mail on Sunday riportere rákérdezett Iveynál a történtekre a múlt heten Cannes-ban rendezett tornán, azonban ő nem kommentálta az esetet. „Kérem, ne beszéljen hozzám. A versenyre koncentrálok” mondta. Édesanyja, Pamela Ivey úgy nyilatkozott, hogy fia ’nem említette’ az esetet. 

 

Forrás: DailyMail

 
Címkék: póker,