Nem bír az illegális szerencsejátékokkal a lengyel hatóság

2019-09-18
Él és virul az illegális szerencsejáték piac Lengyelországban, annak ellenére, hogy a hatóságok igyekeznek felszámolni a fekete szektort.

 

A lengyel szerencsejáték törvény 2017-es felülvizsgálatának célja az volt, hogy kialakítsa a szabályozott szerencsejáték szektort és kiszorítsa a piacról tiltott szereplőket, de ez a feladat a vártnál sokkal nagyobb kihívást jelent a hatóságok számára. Ezt a Lengyel Legfelsőbb Ellenőrző Hivatal (NIK) legfrissebb tanulmánya állapította meg, mely most még nagyobb felügyeletet és szigorúbb szabályozást szorgalmaz – írja a calvinayre.com.

 

2015 és 2018 között a lengyel online szerencsejáték forgalom 1,27 milliárd dollárról 2,02 milliárdra nőtt. Ez a szám tartalmazza a szabályozott és az engedély nélküli szolgáltatók forgalmát is, de a szabályozott piac egyre növekszik. Tavaly az engedélyezett szolgáltatóknál megtett fogadások összege 600%-kal 989,8 millió dollárra nőtt.

 

Az illegális piac továbbra is erős, bár nem növekszik ugyanolyan ütemben. Az engedély nélküli online szolgáltatók állítólag a piac 51%-át képviselték a hároméves időszakban, és a fogadások számának 42%-os növekedését tapasztalták.

 

2017-ben Lengyelország módosította szerencsejáték-törvényét: 12%-os forgalmi adót vezetett be az online szerencsejátékokra, amely megegyezik a földi szolgáltatók által fizetendő adóval. A lépés egyértelműen segített, mivel Lengyelország a szerencsejáték-adó bevételét a 2017. évi 418,42 millió dollárról a tavalyi évben 484,75 millió dollárra növelte. Ez az összeg azonban még távol áll attól, amit a kormány eredetileg remélt.

 

Az egyik ok, amiért a piac nehezen mozdul, az az, hogy Lengyelország úgy döntött, hogy fenntartja a monopóliumot a kormány tulajdonában lévő Totalizator Sportowy online kaszinóval és lottószolgáltatóval. A monopóliumok soha nem ösztönzik a versenyt, és mindig visszafogott pénzügyi sikerhez vezetnek.

 

Számos nagy név - például William Hill, a bet365 és az Unibet - különböző okokból kivonult a piacról. Ugyan 14 sportfogadási engedélyt adtak ki, az iparág legnagyobb szereplőinek hiánya gyengítette az előrevivő lendületet.

 

Az állami szerencsejáték-bevételek csökkentett hozama számos tényezőre volt visszavezethető, melyeket azóta igyekeztek javítani. Az egyik ilyen volt, hogy a Totalizator lassan mutatta be új kaszinó és online termékeit, legtöbbjük egészen a tavalyi harmadik negyedévéig nem jelent meg – némelyik csak a negyedik negyedévben. Most, hogy ezeket a termékeket elindították, 2019-ben potenciálisan jelentős bevétel-növekedést lehet tapasztalni.

 

A NIK szerint még sok a tennivaló Lengyelország szerencsejáték szektorának megtisztításához. Szeretné, ha a Pénzügyminisztérium nagyobb hatáskört kapna az illegális szolgáltatók felszámolására és a pénzügyi tevékenységek nyomon követésére. Szigorúbb ellenőrzést akar továbbá a távközlési társaságok és a fizetési szolgáltatók felett, amelyek az ügynökség szerint jogszerűtlenül engedélyezik az illegális szerencsejátékokat, és nem tesznek eleget a tiltott webhelyekhez való hozzáférés megakadályozásának.